Salgından önce 7 liradan satılan çileğin fiyatının 3 liraya kadar düşmesine rağmen alıcı bulamadıklarından yakınan Sultanhisarlı üreticiler, 90 gün sürecek sezon kapsamında bu yıl 5 lira daha artarak 75 lira olan yevmiye ücretlerinin kendilerini zor durumda bırakacağını söyledi. Geçtiğimiz sezon 70 lira olan yevmiye bedeline bu yıl salgın devam ederken 5 liralık zam yapılmasına anlam veremediğini söyleyen Sultanhisar’a bağlı Atça Mahallesi’nde çilek üreticiliği yapan Ramazan Kocakaya ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Salgın nedeniyle piyasa allak bullak. Ürettiğimiz ürünü satacağımız pazar yok. Bu yıl yevmiye bedeli 70 lira olarak sabit kalmalıydı. Yevmiye bedeli yeniden düzenlenmelidir” dedi.

“5 LİRALIK ZAMMA ANLAM VEREMİYORUZ”

Geçtiğimiz yıl 100 bin ton çilek üretimi yapılan ve Türkiye’nin çilek ihtiyacının yüzde 14’ünün karşılandığı Sultanhisar’da, 70 lira olan yevmiye ücretlerinin Sultanhisar Ziraat Odası tarafından dayıbaşıların talepleri dikkate alınarak 75 liraya çıkarılması üreticilerin tepkilerini de beraberinde getirdi. Coronavirüs salgını nedeniyle fiyatların düşmesinden ötürü zor durumda olan ilçedeki üreticiler yevmiye bedellerinin 70 liraya çekilmesini talep ederken konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yetkililerden çözüm isteyen Atçalı çilek üreticisi Ramazan Kocakaya, “Çileğin girdi maliyeti 9 ay boyunca devam ediyor ve 3 aylık sürede bu masraflara ek olarak toplama safhasına geçiyorsun. Bu süreç dahilinde yevmiye bedelleri de üreticilerimiz için önemli bir girdi kalemidir. Bu yıl halihazırda salgın nedeniyle üreticiler olarak çok mağduruz. Salgın nedeniyle yaşadığımız mağduriyet ortadayken yevmiye bedeline 5 lira zam yapılmasına anlam veremiyoruz. Bu yıl yevmiye bedeli salgın nedeniyle pazar sıkıntısı da dikkate alınarak üreticilerin menfaatleri icabı aynı kalmalıydı. Eğer pazar sıkıntısı olmasaydı 75 lira değil 80 lira da olsa üretici sesini çıkarmazdı” diye konuştu.

“PİYASA BELİRSİZLİĞİ CANIMIZA TAK ETTİRDİ”

Atça’da çilek üretimi yaptığı tarlasında günde ortalama 10 işçi çalıştırdığını söyleyen Kocakaya, “90 gün sürecek olan sezonu hesaba kattığımızda günde ortalama 750 liradan bana maliyeti yaklaşık 70 bin liraya karşılık geliyor. 20-30 ya da 50-100 yevmiyeci çalıştıran üreticileri de düşündüğümüzde 5 liralık zam ciddi bir masrafa neden oluyor. Bu nedenle bu yevmiye bedelinin tekrar revize edilerek geçtiğimiz yılki gibi 70 lirada sabit kalması gerekiyor. Mazot fiyatları dahi salgın nedeniyle düşerken yevmiye bedellerindeki artışa akıl sır erdirmek mümkün değil. Sonuç itibariyle çilek biçerdöverle hasat edilen bir ürün değildir. Tamamen insan emeğiyle ve binbir zahmetle hasat ediliyor. Hal böyleyken bu sene salgın nedeniyle yaşanan pazar sıkıntısı ve piyasa belirsizliği de üreticilerin canına tak ettirdi. İhracat tamamen sıfırlandı ve iç piyasada da fiyat yerlerde. Çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Bankasına ve girdi maliyetleri nedeniyle bir çok yere ciddi borçları söz konusu. Devletimizden de çiftçilerimizin borçlarının bir yıl ötelenmesini, çilek üreticilerimiz için yurt içi ve yurtdışında acilen pazar bulunmasını ve lojistik açıdan da sevkiyat rahatlığı talep ediyoruz” dedi.