Mermer heykel, Çin'den getirilmiş, adı, mitolojide Neptün olarak geçen Poseidon heykelinde yunusların, deniz atlarının çektiği iki tekerli arabasına binerek çevresine korku salan diğer tanrılar arasında en güçlü olan Poseidon’un Zeus ve Athena ile devamlı mücadelesini temsil ettiği belirtiliyordu.

TÜRK KÜLTÜRÜNE YAKIŞMAYAN ÇAKMA BİR HEYKEL

Söz konusu heykel uzun yıllar ilçe içinde çeşitli polemiklere neden olmuş kaldırılması istenmişti. Geçmiş dönemin MHP İlçe yönetimi kaldırılması için vatandaşların talepleri doğrultusunda müracaatlarda bulunmuş, heykelin sanat eseri değerinde olmadığını, aileler tarafından çocukların gelişimine uygun bulunmadığı, hayvan severler açısından da yunus balıklarının heykelde hançerlenmeye çalışılması, doğru bir figür olmadığı yönünde görüş bildirerek kaldırılması istenmişti. Ayrıca heykelin binlerce yıllık Türk yurdu Kuşadası'nda, Türk kültürü ve milletinin genel yapısına uygun olmadığını dile getirmişlerdi.

YANLIŞ ORTADAN KALKTI, ŞİMDİ SIRA DİĞERLERİNDE

Kuşadası’na yakışmadığı için bu heykelin kaldırılması için uzun yıllar mücadele eden fotoğraf sanatçısı Kazım Zaim, tek yol uygulaması nedeniyle kaldırılmasının da kendisini memnun ettiğini söylerken “inşallah başka bir yere dikmezler, Bu konuda insiyatif alan sayın Belediye Başkanı Ömer Günel'e ve Kuşadası Belediyesi çalışanlarına teşekkür ediyorum. Her ne şekilde olursa olsun emelim gerçekleşmiş olup, Türk kültürüne yakışmayan bu Çin malı çakma heykelini diken zihniyetin yanlışları ortadan kalkmıştır. Ayrıca dileğim, 2. Abdülhamit tarafından hastane olarak yapılan binanın Atatürk'ün Türkçe kullanma kanunlarına muhalif olarak verilen’ İbramaki ‘Yunan kırması sanat galerisi isminin T.C. Kuşadası Belediyesi Sanat Galerisi olarak değiştirilmesi, eski Yunanca’da karşı taraf öte anlamına gelen Pera adındaki belediye düğün salonunun isminin de Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışır resmi bir isim ile değiştirilmesidir" diyerek, bu konularda da Belediye Başkanı Günel’den somut adımlar atmasını beklediğini ifade etti.