Pamukkale Üniversitesi'nde Biyolog olarak mezun olduktan sonra Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ve Ege Üniversitesi'nde çifte yüksek lisans yapan Yasemin Adalı, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan kazandığı bursla tüm eğitim masrafları karşılanarak Kuzey İrlanda'nın Belfast kentindeki Queens Üniversitesi'nde moleküler kanser epidemiyolojisi alanında doktora yapmaya başladı.

KORONAVİRÜSLE SAVAŞTA İLK SIRADA BİR TÜRK


Yurtdışı eğitimi aldığı koronavirüs salgını çıkınca ayrılmak yerine insanlara yardımcı olmayı tercih eden Adalı, "Belfast'ta moleküler kanser epidemiyolojisi üzerinde doktora yapıyorum. Covid-19 salgını görülmeye başladığında Türkiye 'ye dönmek yerine Belfast'ta kalmaya karar verdim. İnsanlığa yardım etmek istiyorum ve şimdi bunu yapabilmenin tam zamanı diye düşündüm. Dünyanın her yerinde sağlık çalışanları canla başla çalışıyor. Bu tür durumlarda laboratuvar bilen gönüllülere ihtiyaç var. Bana konuyla ilgili bilgilendirme maili geldiğinde hiç düşünmeden evet dedim. Akademisyen kimliğimi bir kenara koyarak biyolog kimliğime geri dönerek ilk sıralarda ölümcül virüsle savaşmak için Covid-19 tanı laboratuvarında çalışmaya gönüllü oldum. Şuan Kuzey İrlanda'da bin 882 vaka mevcut ve korona virüsten 120 kişi öldü. 12 Mart'tan itibaren kısmi sokağa çıkma yasası getirildi İnsanlar günde 1 defa alışveriş 1 defa da egzersiz için dışarıya çıkabiliyor" dedi.

EVDE KALARAK KAHRAMAN OLUN


Aydın'ın Nazilli ilçesinde yaşayan ailesi ve Türk vatandaşlara mesaj gönderen Adalı, "Şuan eğitim gördüğüm alan özünde epidemiyoloji olduğu için Covid-19 sürecini yakından takip ediyorum. Çok önemli bir bilgi var. Bir kişi 600 kişiye bu virüsü yayabiliyor. Bunu iki şekilde azaltabiliriz. Birincisi erkan tanı koymak, ikincisi de en önemlisi olan evde kalmak. Unutmayın evde kalarak 600 insanın hayatını kurtarabilirsiniz. Yani herkes evinde kalarak kahraman olabilir' diye konuştu.