25 gün liman arayan ve sonunda Yunanistan'ın Pire Limanı'na demirleyen gemiden rahatsızlığı nedeniyle indirilen 72 yaşındaki kronik kalp hastası İsviçreli Remy Kim'in koronovirüs belirtileri gösterince gemiye Covid-19 nedeniyle karantina uygulandı. Yunan doktorlar tarafından gemideki herkese üç gün boyunca korona virüs testi yapıldı. Korona virüs testleri pozitif çıkan 65'i Türk 120 kişi gemide, testleri negatif çıkan 263 kişi ise Atina'daki bir otele yerleştirilerek karantinaya alındı. Gemidekilere, ayrı kamaralar ve tek kişilik odalar tahsis edildi, yemekleri de gemi dışından özel olarak getirilmeye başlandı. Gemide 5 gündür karantina altında bulunan tutulan Türk personele, Ses Gazetesi ulaştı. Korona virüs testlerinin pozitif çıktığını ancak sağlık durumlarının gayet iyi olduğunu belirten Türk çalışanlar, kartona "Biz iyiyiz Türkiye" yazarak gazetemiz aracılığıyla ailelerine mesaj yolladılar.
Gemideki Türk işçiler arasında Aydın Ortaklar'dan İspanya'ya çalışmaya giden 15 kişinin ailelerinin yardım çığlığının ardından Türk yetkililer harekete geçti. Yunanistan yetkilileriyle yaşanan görüşme trafiğin ardından koronavirüs testi negatif çıkan 95'i Türk 228 kişi karaya çıkartılarak Atina'daki bir otelde 14 günlük karantina altına alındı. Kruvaziyerdeki 65'i Türk 120 kişide koronavirüs belirtilerine rastlanınca bu kişilerin gemide tedavilerine başlanıldı.

HERKES İYİ DURUMDA


Gemideki Türklerden Aydınlı Sinan Tunç, telefonla yaptığımız görüşmede gemide yaşananları anlattı. Üç gün önce geminin Yunanistan Pire Limanı'na yanaştığını ve gemide mürettebatla birlikte herkese koronavirüs testi yapıldığını dile getiren Tunç, "Limana yanaştıktan 3 gün sonra bizleri ayırdılar. Gemide 65'i Türk 120 kişi kaldık. Ben şuan gemideyim. Burada bir düzenimiz oluşmaya başladı. Yemeklerimiz bazen dışarıdan geliyor, bazen de kendimiz burada yapıyoruz. İçimizde durumu kötü olan kimse yok. Herkes ayakta ve ihtiyaçlarını kendisi şekilde iyi durumda. Geminin doktoru bizimle iyi şekilde ilgileniyor" dedi.

TÜRKİYE'YE DÖNMENİZ İÇİN HERŞEYİ YAPACAĞIZ


Türk yetkililerin durumlarını yakından takip ettiklerini belirten Tunç, "İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı yetkilileri Yunan yetkililerle irtibat halindeler. Milletvekillerimizle de görüştük. Bize, 'Karantina süresi bitsin, gerekeni yapacağız. Türkiye'ye dönmeniz için her şeyi yapacağız. Siz hiç merak etmeyin, aileleriniz de endişelenmesin. Sizlerin yanındayız' dediler. Ailelerimiz bizi merak etmesinler, durumumuz iyi, karantina bitince ülkemize döneceğiz" diye konuştu.

TEK KİŞİLİK ODALARDA KALIYORUZ


Gemideki Türkler'den Aydınlı Hacı Tetik ise "Hepimizi ayrı kamaralara yerleştirdiler. Tek kişilik kamaralarda kılıyoruz. Yemek ve zaruri ihtiyaçlar dışında dışarıya çıkmıyoruz. Türk yetkililer de bizimle ilgileniyor. Karantina süresinin dolmasının ardından ülkemize döneceğimizi söylediler. İnşallah bu günleri atlatacağız" ifadelerini kullandı.

TÜM ÖNLEMLER ALINDI


Telefonla görüştüğümüz Eskişehirli Eda Yıldırım (28) ise şunları söyledi: "Yunanistan Pire'de karantinaya alınan gemi mürettebatındanım. Burada çok iyi durumdayız. 3 öğün yemeğimiz kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve içeceklerimizde taze sıkma portakal suyuna varıncaya kadar veriliyor. Herkes ayrı kabinde kalıyor. Gerekli tüm önlemler alınmış durumda. Yunan sağlık ekipleri de gelip rutin kontrolleri yapıyorlar. Ateşimiz öksürüğümüz yada hastalığın seyrine ilişkin hiç bir sıkıntımız yok bu şekilde Hastalığı atlatacağız. Ailemiz ve dostlarımız bizi merak etmesinler iyiyiz"

“KONTROLLERİ DÜZENLİ YAPILIYOR”


Yunanistan'da karantinaya alınan El Venizelos isimli Ropax gemisinin işletme sahibi Vedat Uğurlu, son durum hakkında bilgi verdi. Uğurlu, test sonuçları pozitif çıkan karantinadaki Türk personelin bu süreci ayakta geçirdiğini sağlık durumu ağır seyreden ya da yatan hiç bir kimsenin olmadığını dile getirdi. Uğurlu, “Yunanistan Koruma Bakan Yardımcısı 119 kişide korona virüs bulgusuna rastlandığı yönündeki açıklamasının ardından personelimizin 263'ü otellere yerleştirildi, gemide kalan 65'i Türk 120 kişinin kontrolleri düzenli olarak kalan 9 gün boyunca devam edecek. Türkiye başkonsolosluğu ile sürekli temas halindeyiz. Bize gereken tüm desteği veriyorlar. Türk yetkililer sayesinde gemideki herkesin ihtiyaçları Yunanistan makamları tarafından karşılanıyor " diye konuştu.