Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 1 Mart 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Müze ve Ören yeri giriş ücretlerine yaptığı zam için acenteciler, “Bu artışları gelen turiste nasıl yansıtabiliriz. Turizm bitirilmek isteniyor” diye tepki gösterdiler. Bakanlık kararında sadece Türklerin yararlanabildiği Müzekart fiyatları ise 70 liradan 60 liraya indirildi.

"BU VİCDANSIZLIKTIR"

Müze ve Ören yerlerine giriş ücretlerine son bir yılda yüzde 90 zam yapıldığını söyleyen Kuşadalı acenteci Murat Boranalp, “Bir Turizm Bakanı düşünün bu kadar turizm düşmanı olabilir. Bir buçuk yılda yüzde 90 oranında ören yeri zammı yapıp Türk turizmini bitirmek için her şeyi yapar, bu vicdansızlıktır. Efes, Ayasofya, Topkapı giriş ücreti 100 TL ne demek oluyor. Efes Antik Kentine giriş ücreti 1 Mart 2018’de 60 Türk lirasıydı. 15 Temmuz 2019’da 72, 1 Mart 2020’de 100 Türk lirası oldu. Biz bunu turiste nasıl anlatacağız. Bu karar bizlerin yaptığı tüm maliyet hesaplarını alt üst etti. Hiçbir zaman bu kadar büyük bir zam öngörülmedi. Katalog fiyatları altüst oldu. En çok zararı Türk acenteleri çekecek. Acenteler fiyat yükseltemediği için fiyat artışını sineye çekecek ve zararı kabullenecek” diyerek tepki gösterdi.

"BU SAATTEN SONRA FİYATLARA YANSITAMAYIZ"

Yurt dışı fuarlarında fiyatların bir yıl önceden verildiğini söyleyen Seyahat Acentesi sahibi Özer Esenkaya’da; “Zam bizleri zor durumda bıraktı. Fiyat maliyetlerimizi bir yıl önceden yapıyoruz. Eğer zam yapılacaksa bunu bilmemiz ona göre fiyat vermemiz gerekirdi. Bundan sonra fiyatlara yansıtamayız. Şimdi nasıl fiyat artırıyoruz deriz. Avrupa’da Türkiye’deki gibi değil, ‘ben yaptım oldu’ diye olmuyor. Bir de zam yapılacaksa da bu kadar mı yapılır? İnsaf!” dedi.

"PAKET TUR SATAN ACENTELER ZORA GİRDİ"

TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Temsil Kurulu Başkanı Eda Yurtcan’da zamların ekstra satan için acenteler için sorun yaratmayacağını, ancak paket tur satanları etkileyeceğini söyledi. Yurtcan, “Ören yerleri bu zamla beraber kısa sürede 3. zammı almış oldu. Normalde yılda bir zam yapılır. Çok üzücü ve sektöre de büyük zarar veriyor. Ortalama gelen zam yüzde 38. En yüksek zam ise Efes, Ayasofya ve Topkapı’ya geldi. Paket içinde tur satan seyahat acentelerimiz içinde büyük bir zarar” dedi.

"KALİTESİZ TURİSTİN ÖNÜ AÇILACAK"

Aydın Rehberler Odası ( ATRO) Başkanı Ozan Sayın da, turistlerin ören yerlerini gezmemesi durumunda rehberlerin de olumsuz etkileneceğini ifade etti. Ozan Sayın, “Yapılan zam çok fazla. Turizm yükselecek, gelişecek diye bu zamları yaptılar. Acenteler çok sıkıntı yaşayacak. Türkiye’deki müzelere ve ören yerlerine giriş çıkışları bitirebilir. Böyle giderse müze ve ören yerlerini gezmeyen, otelden çıkmayan daha kalitesiz turistler gelecek” yorumunda bulundu.

"TURİSTLER OTELDEN ÇIKMAZ"

Rehber Celal Küçük’de tepkisini “Her şey dahil sistemiyle uçak, otel, transfer, içki dahil bir haftalığı 299 dolara gelen bir turist, sadece Efes, Meryemana, Müze girişi için ise 35 Euro ödeyecek. Mümkün mü? Bu da otelden çıkmayacak turistin gelmesi anlamına geliyor. Turist gezmeyince rehber ve acenteci sıkıntı yaşayacak” dedi.

"ZAMLARI MUHATAPLARIMIZA ANLATMAKTA ZORLANIYORUZ"

Türkiye’ye en çok turist getiren Peninsula Tours Genel Müdürü Fahrettin Çiçek’de yapılan zamların çok ciddi bir artış getirdiğini söyledi. Çiçek, “Bir taraftan turizm ülkesiyiz seyahatin önündeki engelleri kaldıralım diyoruz, bazı ülkelere vizeyi kaldırıyoruz, diğer taraftan müze ve ören yerlerine giriş ücretlerine aşırı zam yapıyoruz. Bunun rasyonel bir açıklamasını yapmak zor. Bizler tüm hesaplarımızı bir yıl önceden yapıp paket fiyatlarımızı oluşturuyoruz, seyahat acenteleri olarak dövizde bu fahiş fiyat artışını dengeleyecek düzeye ulaşmadan organize edeceğimiz kültür turlarında zarar bölgesinden kurtulma şansımız yok. Kruvaziyerde kaybettiğimiz canlılığı yakalama yolunda ilerlerken bu zamları muhataplarımıza açıklamakta zorlanıyoruz. Tüketici kendi ülkesindeki parametrelere bakıp değerlendiriyor. Dengeleri iyi takip etmek, politikalarımızı ona göre dizayn edip ve doğru adım atmak zorundayız, turistik ürünümüzü oluşturan tüm yapı taşlarına yönelik fiyat politikamızı doğru oluşturmak da bunun en önemli parçalarından biridir” şeklinde konuştu.