Askerlik görevini yaparken hastalık sonucu hayatını kaybettiği söylenerek oğullarına şehit unvanı verilmediğini iddia eden baba Mehmet Sabancı (62), “Fiilen 16,5 ay askerlik yaptı. Terhisine sadece 45 gün kalmıştı. Hasta olan bir çocuk bu kadar süre nasıl olur askerlik yapar. 3-4 sene resmi makamlar geldi gitti. Bir daha arayan soran olmadı. Biz oğlumuza şehit unvanının verilmesini bekliyoruz” dedi. Oğlunun askere gidene kadar doktor yüzü görmediğini, grip sebebiyle bile hastaneye gitmediğini söyleyen gözü yaşlı anne Fatma Sabancı (58) ise, “Şehit demediler oğluma. Ben şehitlik unvanı verilmesini istiyorum” ifadelerini kullandı. Oğullarının ölüm raporunu kaybettiklerini söyleyen Sabancı ailesinin iddiası aydınlatılmayı beklerken, ilçe sakinleri de askerde hayatını kaybeden Mehmet Sabancı'nın bu ünvana kavuşup-kavuşamayacağını merak ediliyor. Mehmet Sabancı'nın Alemler Mahallesindeki kabri başındaki al kırmızı bayrağın yıpranmış hali de yürekleri sızlatırken, yarım bir şekilde dalgalanan bayrak tıpkı Sabancı'nın hikayesi gibi tamamlanmayı bekliyor.

GATA’DA TEDAVİ GÖRDÜ

1999 yılında İstanbul’daki acemi birliğinin ardından usta birliği için Bingöl’e giden oğlu Mehmet Sabancı’nın terhisine 45 gün kala yaralandığı haberinin geldiğini ifade eden Baba Sabancı, “Bu haberden önce elimize ‘oğlunuz askerde kalabilir’ diye kağıt gelmişti. Aradan bir süre sonra Kurban bayramıydı bir haber geldi. Çatışma sonucu vurulmuş karlık alanda kaybolmuştu. 18 kişiyi tuzağa düşürmüşler. Oğlumu karda bulamamışlar. Ben bayramın 2. ya da 3. günü Diyarbakır’a gittim. Oradan Elazığ’a geçtim. Hastanede oğlum komadan çıktı. Konuşma şansım oldu. ‘Köy korucuları bizi tuzağa düşürdü. Biz 18 kişiydik, tuzağa düşürüldük. O, korucular, bizim hayatımızı yaktı’ dedi. Bu lafını hiç unutmadım. Elazığ’dan aldım. Diyarbakır’a getirdim uçakla. Daha sonra onu uçakla Ankara’ya GATA’ya götürdüler. 14 gün GATA’da yattık. Ameliyat olacak kurtulacak dediler. Galatasaray’ın Avrupa final maçı vardı hatta. Birlikte onu seyrettik. Elma istemişti. Dışarı çıktım. 1-2 saat sonra geldiğimde vefat ettiğini söylediler. Durumu iyiye gidiyordu, neye uğradığımı şaşırdım” dedi.

“GARİBAN OLDUĞUMUZ İÇİN ÜSTÜNE GİDEMEDİK”

Oğlunun askere giderken nişanlı olduğunu ifade eden Sabancı, “Hiç rahat yüzü görmeden 16,5 ay askerlik yaptı. Ölüm sebebine hastalık dediler. Kara düştüğü için kan pıhtılaşmasından öldü dediler. Üzerinde serum yürüyordu, kan yürümüyordu. Biz bir oraya gittik bir buraya gittik. Hiç yardım eden olmadı. Gariban olduğumuz için ilgilenen olmadı. Hastalık var dediler. 16,5 ay askerlik yapan bir asker hastalıkla ölür mü dedim. Askere giderken hiçbir rahatsızlığı yoktu. 16,5 ay askerlik yapan bir kişi nasıl olur da hastalıktan ölür dedim ben. Hasta olsa devlet 3-5 ay sonra geri gönderirdi. Şehit raporu vermediler. Şehit unvanını verirlerse en azından hak yerini bulmuş olacak, hem de o ünvanı ile mezarı ileri ki yıllarda ziyaret edenler en azından dua edecek” dedi.

“HAKKIMIZI ARAYAMADIK”

Resmi makamların ilk 3-4 sene kendileriyle yakından ilgilendiklerini ifade eden Sabancı, “Kaymakamlık ve Jandarma ilk senelerde bizleri sık sık ziyaret etti. Yakından ilgilendiler. Ama sonra gelip giden olmadı. Biz gariban bir aileyiz. Bir şehit unvanı vermediler. Oğlumuza şehit unvanı verirlerse çok sevinirim. Ben 40 senedir aynı yerimdeyim. Bizi arayan soran yok. Ankara’dan karayoluyla memleketine gelene kadar her vilayette 20’şer asker karşıladı bizi. Aydın’da tören yapılacaktı ama biz burada yapılmasını istedik. 2001 yılında ilçemizde bin 500 kişi karşıladı bizi. Askeri tören eşliğinde gömüldü” dedi.

HİÇ DOKTORA GİTMEDİ AMA HASTALIKTAN ‘ÖLDÜ’ DEDİLER

Oğlunun kabrinin Alemler Mahallesi mezarlığında olduğunu, başındaki bayrak direğinin kendileri tarafından dikildiğini bayrağının zaman zaman jandarma karakolu, zaman zaman da kendileri tarafından değiştirildiğini, askerlerin kabir başında dua okuduklarını ifade eden anne Fatma Sabancı, “20 senedir gözyaşı döküyorum. Askere gidene kadar grip sebebiyle bile hastaneye gitmedi. Bir tane iğne vurulmadı. Ama hastalıktan öldü dediler oğluma. 16,5 ay askerlik yapan oğlum nasıl olur da hastalıktan ölür. Şehit demediler oğluma. Ben şehitlik unvanı verilmesini istiyorum” şeklinde konuştu.