Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile İl Emniyet Müdürlüğü Müdürlüğü’nün koordineli olarak yaptığı çalışmalar kapsamında köpek ve horoz dövüştürenler yapılan baskınla yakalandı. Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünden yapılan açıklamada İncirliova’da horoz dövüştüren 9 kişiye 95 bin 520 lira, Nazilli’de köpek dövüştürenlere de 23 bin 880 lira idari para cezası uygulandığı belirtildi. Açıklamanın devamında, “İlimiz İncirliova ilçesinde 11.02.2020 tarihinde Kümes Hayvanları Yetiştirme ve Koruma Derneği adı altında 12 adet horozu dövüştürerek hayvanlar üzerinde bahis amaçlı kumar oynatmak ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa aykırı horoz dövüşü yaptırmaktan 9 kişiye toplam 95 bin 520 TL idari para cezası uygulanmıştır. 16.02.2020 tarihinde ise İzmir, Aydın, Denizli, Afyonkarahisar ve Muğla’dan Sivas Kangal ve Aksaray Malak cinsi köpek sahiplerinin sosyal medya üzerinden anlaşarak Nazilli Beğerli mahallesinde buluşarak dövüştürdüğünün öğrenilmesi üzerine, Nazilli ve Bozdoğan Jandarma ekipleri ile baskın yapılarak köpekler Aydın Büyükşehir Belediyesi barınağına nakledilmiş ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa aykırı davranan şahıslara toplam 23 bin 880 lira dari Para Cezası uygulanarak köpeklere el konulmuştur” denildi.

DÖVÜŞTÜRMÜYORDUK, MEZAT YAPIYORDUK

İncirliova’da Kümes Hayvanları Yetiştirme ve Koruma Derneği adı altında horoz dövüştürürken yakalanan dernek başkanı Bilal Ş., horozlarını dövüştürmediklerini, horoz mezatı yaparken baskın yapıldığını ileri sürdü. Horozları evladı gibi sevdiğini ve asla dövüştürmediğini belirten Başkan Ş, "Evime usulsüz bir baskın yapıldı. Bu sırada horoz dövüştürmüyorduk, içeride mezat yapıyorduk. Alım satım yapılırken ellerinde hiçbir delil yokken horozları toplayıp gittiler. Aldıkları horozların içinde çiçek hastalığı olanlar da vardı. Horoz dövüşü olması için ortada kan olması lazım. Hiçbir hayvanda kanama yoktu. Bu cezaya itirazda bulunmak için savcılığa başvurduk" dedi.
Öte yandan Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nün baskınla ilgili paylaştığı fotoğraflarda horozlarda kan olduğu görüldü.