Taşınmaz varlıklardan alınan emlak vergisinin 2019 yılı ödemelerinde son tarihleri geride bıraktıktan sonra, mülk sahipleri ve satılık ev alarak mülk sahibi olmak isteyenler 2020 emlak vergisi ödeme tarihi araştırması yapmaya başlamışlardır. Bina, işyeri, arsa veya arazi sahiplerinin emlak vergisi ödeme tarihlerine ilişkin merak ettikleri soruları yanıtladığımız bu yazımızda, emlak vergilerinin nasıl ödeneceği gibi önemli konulara da yer veriyoruz.

Kimler Emlak Vergisi Ödemek Zorunda?

Türkiye’de mülk sahibi olan veya mülk sahibi sıfatını taşıyan bütün vatandaşlar emlak vergisi ödemek durumundadırlar. Bu nedenle oturduğunuz ya da sahibi olduğunuz taşınmazın ne olduğunun bir önemi olmadan, emlak vergisi ödemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Bu vergi ödemelerinden kiracı konumundaki vatandaşlar sorumlu tutulmadıkları için, herhangi bir ödeme yapmak durumunda değillerdir. Emlak vergisi ödemelerini kimlerin yapması gerektiği hususunda ortaya çıkan bir diğer konu, hisseli taşınmazlardır. Eğer hisseli bir taşınmaza sahipseniz, pay sahibi olduğunuz hisse oranında emlak vergisi ödemesi yapmalısınız. Emlak vergisi ödemelerinden muaf tutulanlar ise şehit yakınları ve gaziler, engelliler, emekliler, vefat etmiş emekli yakınları, herhangi bir geliri olmayan işsiz vatandaşlardır. Ancak bu muafiyetteki önemli husus, muafiyetin yalnızca konut emlak vergisi için geçerli olmasıdır. Arsa, arazi veya işyeri gibi taşınmazlarda bu muafiyetin geçerliliği olmadığını belirmemizde fayda vardır. Aynı zamanda konut emlak vergisi muafiyeti kapsamında, konutun Türkiye sınırları içerisinde bulunması ve brüt metrekarenin 200 m2 altında olması gibi gereklilikler de vardır.

Emlak Vergisi Hesaplamasına Neler Etki Eder?

Emlak vergisinin her taşınmaz varlıkta farklı olması söz konusu olacağından, ödenecek verginin tutarı taşınmazın değeri temel alınarak hesaplanmaktadır. Bununla birlikte, asgari rayiç değerlerinin de emlak vergisi tutarının her yıl değişmesinde etkisi olduğunu söylemeliyiz. Emlak vergisi hesaplamalarına etki eden bir diğer faktör, mülkün bulunduğu konumdur. Eğer taşınmaz büyükşehir sınırları içerisindeyse, emlak vergisi 2 kat arttırımlı bir şekilde uygulanıyor. Taşınmaz büyükşehir sınırları içerisindeyse, ödemeniz gereken emlak vergisi tutarı açıklanan vergi değerinin binde 2’si oranındadır. Büyükşehir sınırları dışında ise bu oran binde 1 olarak uygulanıyor. Fakat taşınmaz arsa veya araziyse, bu durumda vergi oranlarında farklılıklar gözlemlenebiliyor.

Emlak Vergisi 2020 Ödeme Tarihleri

2020 yılı vergi takvimlerinde açıklanan tarihlere göre, emlak vergisi ödemekle yükümlü vatandaşlar ilk ödemeleri Mart ayında yapmaya başlayacaklar. Emlak vergisinin birinci taksit ödemesinin başlangıç tarihi 1 Mart 2020 ve bitiş tarihi de 1 Haziran 2020’dir. İkinci taksit ödemesi ise vergi takvimine göre 1 Kasım 2020’de başlayacak ve 30 Kasım 2020’de sona erecek. 28 Aralık 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğe göre, 2020 yılında emlak vergisi tutarlarına %11.29 oranında artış uygulandığını da belirtelim. Yani önceki yıl 100 TL emlak vergisi ödeyen vatandaşlar, 2020’de 111.29 TL emlak vergisi ödemesi yapacaklardır. Bu artışlar göz önünde bulundurulduğunda, satılık ev almanın bu dönemde pek de kârlı olmayacağını söyleyebiliriz.

Emlak Vergisi Nereye ve Nasıl Ödeniyor?

Emlak vergisi ödemeleri dört farklı yolla yapılabilmektedir. Bunlardan ilki taşınmazın bağlı olduğu belediyeye başvurarak beyanname doldurmaktır. Başvuru esnasında kullanım izinleri, kimlik bilgileri ve tapu belgesini yanınızda bulundurduğunuzdan emin olmalısınız. Emlak vergisi ödemelerini yapmanız için başvurabileceğiniz ikinci yöntem, taşınmazın bağlı olduğu belediyenin hesap numarasına ilgili tutarı havale veya EFT olarak göndermektir. Üçüncü yöntem, taşınmazın ikamet adresinize yakın olmadığı durumlarda başvurabileceğiniz bir yöntemdir. Bu durumda ikamet ettiğiniz bölgedeki PTT şubelerine giderek ve vergi mükellef numaranızı beyan ederek emlak vergisi ödemenizi gerçekleştirebiliyorsunuz. Son yöntem ise, emlak vergisini internet üzerinden ödeyebilmenizi sağlıyor. Bunun için e-Devlet resmi sayfasına ulaşmalı ve Kurumlar> Gelir İdaresi Başkanlığı> Mükellefiyet Gerektiren Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme adımlarını takip etmelisiniz. Sisteme giriş yaptığınızda emlak vergisi borcunuzu görebilir ve online olarak ödemesini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Emlak Vergisi Ödenmediğinde Ne Olur?

Emlak vergisi ödemelerini belirttiğimiz tarihlerde yapmayan vatandaşlar, faiz uygulamasıyla karşı karşıya kalmaktadırlar. Şöyle ki, vergi borcu ödemesini yapmayı unuttuğunuzu ve son ödeme tarihini geçirdiğinizi varsayalım. Bu durumda geçen her gün için borcunuza belli bir miktarda faiz işletilecektir. Bu nedenle ödemeyi yaptığınız tarihte vergi borcunuza ek olarak faiz ödemesi de yapmak zorunda kalırsınız.