Dünya Kanser günü etkinlikleri kapsamında Aydın’da yapılan taramalarla ilgili bilgiler veren Açıkgöz, kanserin beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalık olduğunu kaydetti. İlde üç kanser türünde taramaların yapıldığını dile getiren Açıkgöz, “Toplum tabanlı kanser taramaları, başta Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, İlçe Entegre Devlet Hastaneleri ile Aile Hekimliği birimlerinde olmak üzere tüm birinci basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında yürütülmektedir. ‘Meme, Serviks ve Kolorektal Ulusal Kanser Tarama Standartları’ yayınlanmış olup bu üç kanserde taramalar sürdürülmektedir. KETEM, TSM ya da Aile Hekimine başvuran veya Mobil KETEM aracından hizmet alan vatandaşlara kanser konusunda eğitim verildikten sonra taramaları yapılmakta olup tarama sonuçları pozitif veya şüpheli çıkan kişiler ileri tetkik ve tedavi amaçlı 2. Ve 3. Basamak Sağlık Kuruluşlarına yönlendirilmektedir” dedi.

23 BİN MAMOGRAFİ ÇEKİLDİ

Açıkgöz 2019 yılında yapılan kanser taramalarının sonuçlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “KETEM, TSM, ASM olmak üzere; 23 bin 663 kadına mamografi çekilerek,40-69 yaş kadın hedef nüfusun %22,76’sına Meme Kanseri Taraması, 24 bin 839 kadına HPV/DNA testi yapılarak, 30-65 yaş kadın hedef nüfusun yüzde 46,58’ine, Serviks Kanseri Taraması ve 31.255 kişiye GGK testi yapılarak 50-70 yaş kadın erkek hedef nüfusun yüzde 23,22’sine Kolorektal Kanser taraması yapılmıştır. Kanser tarama çalışmaları kapsamında 55 meme, 1 serviks ve 4 kolorektal olmak üzere toplamda 60 kişi kanser teşhisi almıştır.”

SAĞLIK PERSONELİNE TEŞEKKÜR ETTİ

Kanser taramalarını yapan sağlık personeline teşekkür eden Açıkgöz, “Başta emeği geçen tüm İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, İlçe Entegre Devlet Hastaneleri çalışanlarımıza, tarama çalışmalarında bizlere destek veren Aile Hekimlerimize, Aile Sağlığı Çalışanlarımıza ve gerek Kanser Tarama Programı dâhilinde başlattığımız gerekse Mobil KETEM çalışmaları kapsamında yürüttüğümüz kanser tarama çalışmalarında özveri ile çalışan, bizlerden desteğini esirgemeyen, bunu sadece bir görev olarak görmeyip gönülden yapılan bir eyleme dönüştüren tüm KETEM ekibine ve bütün sağlık personelimize teşekkür ederim” diye konuştu.