Didim’de yapılması planlanan Su ürünleri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve bunun akabinde denizde yapılması planlanan yeni balık çiftlikleri konusu ilçe gündeminden düşmezken, konuya en sert tepki Didimli turizmcilerden geldi. Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk, yönetim kurulu üyeleri ve ilçenin önde gelen turizm işletmecileri basın açıklaması gerçekleştirdi. Dernek binasında gerçekleşen basın açıklamasında konuşan Şentürk, Didim’in turizm anlamında tarihsel geçmişinden bahsederek, ilçelerinin bazı talihsizlikler yaşadığını ifade etti. 1985 ila 1995 yılları arasında ilçede kooperatifleşme furyasının Didim’deki çarpık kentleşmenin önünü açtığını belirten Şentürk, 2005 yılında başlayan İngiliz furyası ile bunun daha da ileriye taşındığını kaydetti.

“BİR DURUŞUMUZ VAR”

Didim’in bir kimliğinin olmadığını belirten Şentürk; “Fuarlarda Didim’i Apollon Tapınağı, Milet ve Heraklia gibi kültür ürünleriyle tanıtıyoruz. Denizimiz güzel, güneşimiz çok iyi ama kimliğimiz yok. Turizm kenti olmak istiyoruz ama Balık çiftlikleriyle bu hedef yol edilmek isteniyor. Bizim bu konudaki duruşumuz net, Turizm İl Koordinasyon kurulunda Aydın Valimize konuyu anlattık. Değil yeni balık çiftlikleri yapılması, körfezdeki diğer çiftliklerde kaldırılmalı. Akbük’te ki kirlilik ortada; Denizin kirliliklerinden birisi de Büyük Menderes. Önce bunun önü kesilmeli. Denizde yağ tabakası var. Mavişehir açıkları S.O.S veriyor. Ayrıca paket arıtma tesisi yetersiz, bu tesis 350 bin kişilik yazın ise nüfus 500 bin ile 1 milyon arasında değişiyor. Fazla gelen su denize akıtılıyor. Bunun önlemi yerel yönetimlerce alınmalı" dedi.

40 BİN TEPKİ İMZASI TOPLANDI

Didim’de kurulması düşünülen balık çiftlikleri ve su ürünleri OSB konusunda tüm Didimlilerin ve STK’ların ortak bir duruşu olduğunu kaydeden Şentürk, 40 bine yakın imzanın toplandığını da hatırlattı. Toplantıya katılan turizmciler ise balık çiftliklerin denize verdiği zararı değinerek, turizm anlamında Didim’e yapılacak bu yatırım gelecekte vahim sonuçlar doğuracağından dert yandılar.

“BU DENİZ SADECE BİZİM DEĞİL”

Şentürk toplantının sonunda Didim’deki denizin sadece Didimlilere ait olmadığını ifade ederek; “Bu deniz Didim’e gelen herkesin, bizim buna karşı bir sorumluluğumuz var. Tarih ileri de bunun hesabını soracaktır. Bu konuda herkes sağ duyulu olmalı" şeklinde konuştu.