Didim'e bağlı Akköy Mahallesi'nde 4 yıl önce kurulan 54 bin 400 metrekarelik üretim alanı içerisinde Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Süs Bitkileri Üretimi ile kendi çiçeğini ve yağlarını üreten Didim Belediyesi, 'Didyma' markasıyla da ilçenin tanıtımına katkı sunuyor.

AYDIN'A ÖRNEK OLDU

Hazine ve Maliye Bakanlığı, hazine taşınmazlarının tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri yetiştirilmek amacıyla kiralanmasını teşvik ederken, 2017 yılında resmi gazetede yayınlanan kararla Tarım ve Orman Bakanlığı da bu ürünlerin yetiştirilmesine teşviklerle katkı sağlıyor. Devletin tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkilerine yönelik bu teşviklerine beklemeden atılım yapan ilk belediye Didim Belediyesi oldu.

“54 BİN METREKARELİK ALANDA ÜRETİM”

2014 yılında Belediye Başkanı seçilmesinin ardından ilçe tanıtımı ve ilçenin metrekareye düşen yeşil alanını artırmak için kendi çiçeğini üretilmesinin talimatını veren Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, göreve seçilmesinden bir yıl sonra ilçede Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Süs Bitkileri fidanlığı kurması noktasında ilk adımı atarak, Akköy mahallesinde belediyeye ait 54 bin 400 metrekarelik üretim serası kurdu. Kurulan serada mevsimlik çiçeklerin yanı sıra yağ elde edilmesi amacıyla, defne, lavanta, biberiye ve kekik gibi bir çok tıbbı aromatik bitkinin de yetiştirilmesine başlandı. Seradaki tüm çalışmaların tamamlanmasının ardından 2016 Haziran ayında resmi açılışı yapılırken serada üretimin yanı sıra Akköylü kadınlara da istihdam yaratıldı.

'DIDYMA MARKASI' OLUŞTURULDU

Süreç içerisinde Tıbbi Aromatik Bitkilerin yetiştirilmesi sonucunda elde edilen yağlardan 'Didyma' markası yaratılarak satışa sunuldu. Bu anlamda Didim Belediyesince oluşturulan seyyar satış arabasıyla yazın Altınkum’da kışın da kent meydanında kurulan seyyar araçla yağlar, sabun ve kolonyalar cüzi fiyatlarla satışa sunuluyor. Son olarak Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir Buca’da açtığı Halk Ege Et şubesinde ise Didim’in aromatik yağları satışa çıkartıldı. Didim’de Belediyenin kendisine ait alanda kurduğu seranın ürettiği ürünler hem ilçenin tanıtımına da katkı sunarken hem de yöre halkına örnek olmaya amaçlıyor.

“ÖNCÜ OLDUK; MARKA YARATTIK”

2014 yılında göreve seçilmelerinden sonra sera için bir proje hazırladıklarını hatırlatan Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay; "Bu kapsamda köyden mahalleye geçen Akköy’de 54 bin metrekarelik bir yerimiz vardı. Bu yeri sera alanı olarak düşündük ve çalışmalara başladık. O dönem biz bu çalışmaları başladığımızda örnek bir proje yaptığımız her zaman dile getirmiştik. Süreç içerisinde belediye olarak yıl boyunca dikeceğimiz kendi çiçeklerimizi burada üretmek istedik. Ayrıca tıbbi aromatik bitkiler üreterek Didim’in kendi alanında bir marka yaratması hem de köylülerimize yeni bir gelir kapısı yaratılması noktasında örnek olmak istedik. Bu kapsamda süreç içerisinde aromatik bitkilerden yağlarımızı elde etik ve “Didyma” markası ile hem Didimlilere hem tatilcilere bunu tanıttık. Bu noktada gösterilen ilgi de bizleri memnun ediyor. Biz bu çalışmaları 4 yıl önce başladık ve artık şu an her şeyin yolunda gittiği bir sistem oturttuk. Bu konuda Türkiye’nin bir çok belediyesinden gelip bizden bilgi aldılar. Biz bu anlamda Aydın genelinde de öncü belediye olduk. Biz bu konuda kazandığımız tecrübeleri de diğer belediyelerle paylaşıyoruz" dedi.

“DESTEĞE HAZIRIZ”

Başkan Atabay, devletin bu noktada köylülere ve üretmek isteyen vatandaşlara yönelik attığı adımlarında önemli olduğunu belirterek “Bizim bir amacımızda köylerdeki vatandaşlarımıza bu konuda örnek ve öncü olmaktı. Didim’de bu konuda üreticimizin atacağı her adıma da destek sağlamaya hazırız. Sunulan imkanların geçte olsa hayata geçirilmesi önemli" dedi.

“DEVLETİN DESTEKLERİNİ ARTTIRDI”

Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Süs Bitkilerinin önemi ise devletin çıkardığı son kanunlarla bir kez daha ortaya çıktı. Devletin yaptığı son teşviklerle Hazine taşınmazları, tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkilerinin üretimi yapılmak üzere hak sahiplerine kiraya verilebilecek. Hazine taşınmazları, çok yıllık bitkiler için 10 yıla, tek yıllık bitkiler için ise beş yıla kadar kiraya verilebilecek. Kira suresi sonunda kiracının talep etmesi halinde, yeniden bedel belirlenmek suretiyle taşınmaz yükümlülüklerini yerine getiren eski kiracısına yeniden kiraya verilebilecek. 2017 yılında çiftçi kayıt sistemine kayıt olan tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri üretimi yapan üreticilere 2018’de iyi tarım uygulamaları kapsamında tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiren çiftçilere dekara 100 TL, grup olarak yapanlara dekara 80 TL, işletme büyüklüğü toplam beş veya altında tıbbi-aroma-tik bitki yetiştiriciliği yapan küçük aile işletmelerine dekara 100 TL, mazot ve gübre desteği olarak dekara 13 TL, organik tarım yöntemi ile üretim yapan üreticilerimize ise dekara ürün kategorilerine bağlı olarak 30-100 TL arasında değişen destekleme ödemesi, 2018’de yapılacak. Bakanlığın ayrıca Kırsal Kalkınma Destekleri çerçevesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Genç Çiftçi, Kadın Çiftçi Programları ile tıbbi ve aromatik bitkileri üretiminin geliştirilmesine yönelik çalışmaları bulunuyor. Kekik, biberiye, adaçayı, sıla yağı, sumak, keçiboynuzu, defne, fesleğen, likapa, ıhlamur, safran ve jojoba üretimi için Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatiflerinden 2 milyon TL’ye kadar işletme kredisi kullananlara yüzde 50 indirim, 2-3 milyon arasında işletme kredisi kullananlara yüzde 25 indirim sağlanıyor.