Karacasu Kültür Merkezinde Kaymakam Ahmet Soley başkanlığında yapılan toplantıya Belediye Başkanı Zeki İnal, Karacasu MYO Müdürü Umut Tolga Gümüş, AK Parti İlçe Başkanı Fuat Meriç, tüm daire müdürleri, Baytaş Nakliyat-Lojistik Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Görgülü, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. 2019’da yapılan ve 2020’de yapacakları projeleri anlatan Kaymakam Ahmet Soley, “Kaymakamlık, Karacasu Belediyesi, Karacasu sivil toplum kuruluşları ve sizlerin birlik ve bütünlüğü içerisinde Sayın Valimizin GEKA, İŞKUR, TKDK ve KOSGEB gibi kuruluşların da desteği ile 2020 Karacasu yılı olacaktır. 2020 Karacasu yılı için Kaymakamlık, Belediye, Ziraat Odası, Esnaf Odası, Şoförler Odası, Esnaf Kefalet Kooperatifi, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri olarak bir bütünlük içerisinde el eleyiz” ifadelerini kullanarak vizyonunu ortaya koydu.

BAZI PROJELERİ ANLATTI

Tanıtım ve istihdam projelerinin dikkat çektiği 2020 yılı projelerinde ayrıca, uygulama oteli, yeni meslek lisesi, üretim-paketleme-hediyelik eşya atölyeleri, öğrenci yurdu, sırtlanini mağarasının turizme kazandırılması, tarihi evlerin restorasyonu, yamaç paraşüdü, ATV motor yarışları, kamp alanları, göl seyir terası, eko turizm çalıştayı, seramik kursu, yaşlılar için gündüz bakım evi, ünlü isimlerin Afrodisias'a getirilmesi ve ören yeri çevre düzenlemesi dikkat çeken çalışmalar arasında yer aldı.

KADIN KOOPERATİFİ KURULDU

Göreve başlarken verdiği sözleri tutmanın mutluluğunu dile getirerek konuşmasına başlayan Soley, “Karacasu, 37 yıllık meslek yaşamımda son noktayı koyacağım yer olacak. 1 Ekim 2018’de göreve başlamamın ardından 15 ay geride kaldı. Göreve başlarken ilçenin değerleri, sosyoekonomik yaşantısı, turizm ve eğitim ile ilgili çeşitli projelerin üretilip uygulamaya sokulması için çalışıp yerel yönetimler sivil toplum örgütleri ve sizlerle iş birliği içinde görev yaparak kapımı herkese açık tutup herkese objektif olacağım demiştim. Bu söylediklerimi bugüne kadar icraatlarımla yerine getirdim ve bu sözümde durabilmenin huzur ve mutluluğunu yaşıyorum” dedi.

68 KADINA MESLEKİ EĞİTİM

2019 yılında yaptıkları çalışmalardan bilgiler veren Soley, “Cumhuriyet Bayramı ve diğer milli bayramlarımız günün anlam ve önemine yaraşır bir biçimde kutlandı. İlçemizdeki terör şehitleri şahadet günlerinde mezarları başında anıldı. İlçe girişine şehitlik yaptırıldı. Hükümet konağı girişinde şehitler köşesi düzenlendi. Kütüphanem Yanımda ve Kitap Her Yerde Okunur projeleri başlatılarak esnaf odasının katkılarıyla kıraathanelere kütüphane kazandırıldı. Kadınım Güçlüyüm Yarınlara Umutla Bakıyorum projesi faaliyete geçirilerek 68 kadın İŞKUR işbirliği ile mesleki eğitim verilmiş girişimci kadınların kooperatif altında örgütlenmeleri sağlanmıştır” dedi.

1 MİLYON 600 BİN LİRALIK HİBE


Dikmen ve Yeniköy Mahallelerinde arıcılık ve bal üretimi projesinin başlatıldığını kaydeden Kaymakam Soley, “Proje kapsamında yöredeki arıcı ve bal üreticileri kooperatif çatısı altında örgütlenmiş Dikmen ve Yeniköy balının coğrafi işaretleme ve marka tescili için çalışmalara başlanmıştır. Alemler ve Geyre mahallelerinde tarımda erken uyarı sistemi kurularak faaliyete geçirilmiştir. Aşevi projesi ile ilk 6 ayda 60, 2'nci 6 ayda 100, aileye hizmet verilmiş, 2020 yılında bu sayı 120’ye çıkarılacaktır. Şefkat Eli Projesi ile ihtiyacı bulunan 259 haneye 10 günde bir düzenli olarak kişisel bakım ve ev temizliği hizmeti verilmektedir. Sosyal Marketten 2019 yılında 618 hane ve o hanelerde yaşayan 2350 kişi yararlanmış gıda, temizlik malzemesi, kırtasiye, giyim olmak üzere toplam 600 bin liralık yardım yapılmıştır. 33 muhtaç vatandaşın evlerinin bakım ve onarımı ve 5 vatandaşın evlerinin yapımı sağlanmıştır. Engelli ve eski hükümlülüleri topluma kazandırma projesi kapsamında iki ayrı dönemde toplam 32 engelli ve eski hükümlüye toplam 1 milyon 600 bin liralık hibe sağlanmıştır” dedi.

GELİR GETİRİCİ AĞAÇLANDIRMA YAPILDI

Ara Güler ve Kenan Tevfik Erim’i Anma 1. Uluslar arası Afrodisias Fotoğraf Kültür Sanat ve Tanıtım Festivali başarı ile gerçekleştirildiklerini söyleyen Ahmet Soley, “Yabani ağaçların aşılanması kapsamında 20 bin armut aşılanarak ekonomiye kazandırıldı. Bahçeköy Şelalesi Doğal Parkında 120 bin TL’lik çevre düzenlemesi Orman ve Su İşleri Müdürlüğünce gerçekleştirildi. YİKOB tarafından 46 bin 671 metrekarelik parke yapımı gerçekleştirildi. Sulanabilir alanların arttırılması için gerekli elektrik şebekesinin yapımı için Ataeymir Sulama Kooperatifine, afetten zarar gören tesislerin onarımı için Esençay Tarımsal Kalkınma Kooperatifine YİKOB tarafından destek sağlanmıştır. 413 hektarda ağaçlandırma faaliyeti yürütülmüştür. Gelir getirici ağaçlandırma olarak Güzelköy’de 55 hektar alanda ülkemizde ilk olarak incir, Bahçeköy’de 3,5 hektarlık alanda incir ve ceviz dikimi yapılmıştır” diye konuştu.

MUSTAFA BÜYÜKYAPICI’YI DA UNUTMADI

Karacası Belediyesi ile Büyükdağlı Mahallesinde sokak düzenleme ve restorasyon çalışmaları için ilk adımın atıldığını ifade eden Soley, “Yaptığımız bütün çalışmalar kurum ve kuruluşların özverili çalışmaları belediyemizin ve sivil toplum odalarımızın büyük desteği ve işbirliği ile gerçekleştirilmiş olup burada bu katkı destek ve işbirliklerinden dolayı belediye başkanım Zeki İnal’a, Ziraat Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Kefalet Kooperatifi ve başkanlarına ve tüm Karacasululara ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu arada 6 ay beraber ve uyum içerisinde çalıştığımız eski belediye Başkanımız Mustafa Büyükyapıcı’yı anmadan geçmek istemiyorum. Kendisine desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ İLÇEYE ÇEKİLECEK

2020’de yapacakları çalışmaları anlatan Soley, “İlçemiz ve Afrodisias’ı ülke içinde ve yurt dışında en iyi şekilde tanıtımı için broşürler, kitap ve afişler hazırlanıp bastırılacak. Güçlü, kapsamlı ve çok dilli bir web sitesi ile çok takipçili sosyal medya sayfaları oluşturulacak. Ünlü kişiler ve çok takipçili sosyal medya fenomenleri davet ederek ilçede ve Afrodisias’ta ağırlanacak. GEKA, Belediye Başkanlığı ve Yüksekokul işbirliğinde Şubat ayı içinde ilçede EKO Turizm çalıştayı gerçekleştirilecek. Mart-Nisan ayı içerisinde Afrodisias’ta dışarında geleceklere yönelik Karacasu’nun yöresel yemek ve doğal lezzetlerinin tanıtıldığı bir etkinlik düzenlenecek. Afrodisias’ta basın ve sporcularının katılımı ile Afrodisias koşusu, bir günlük bisiklet festivali ve ATV parkurları oluşturulup yarışlar düzenlenecek. Marmara Üniversitesi işbirliğinde bölgedeki kamp alanlarının da öne çıkarılarak yerli ve yabancı 10 fotoğraf ustası, 20 fotoğrafçının katılıp yöredeki fotoğrafçılık ile ilgili derneklerin de katılacağı 5 günlük bir atölye çalışması ve Mayıs-Haziran aylarında ünlü bir tarihçi ile basın ve ilgililerin katılacağı Afrodisias keşif gezisinin düzenlenmesi, Temmuz ayında bölgedeki çömlek ve heykel kültürünü tanıtıcı 5 günlük bir çalıştay ve atölye çalıştayı düzenlenecektir” şeklinde konuştu.

SIRTLANİNİ TURİZME KAZANDIRILACAK

17-23 Ağustos tarihlerinde Ara Güler ve Prof. Dr. Kenan Tevfik Erim’i Anma ve 2. Uluslar arası Afrodisias Fotoğraf Kültür Sanat Turizm Festivali düzenleyeceklerini kaydeden Kaymakam Soley, “İlçenin doğa yürüyüşü, bisiklet, dağ bisikleti, yamaç paraşütü, kamp alanları, ATV parkurları ve yerlerinin belirlenip CPS kayıtlarının alınması devamlı, gidiş dönüş hatları devamlı sürüşler ve parkurların haritalandırılması yapılarak haritalandırma işaretleme ve çalışmalar arazide uygulanacak. Aydınbey türbesinin restorasyonu tamamlanacaktır. Sırtlanini Mağarasının girişi ve mağara içinin projenlendirilip gerekli çalışmaları yapılarak mağaranın turizme açılması sağlanacak. Afrodisias Antik Kentinde bulunan konak evi ve yanındaki eski Türk evinin restorasyonu yapılacak. İlçe merkezindeki eski askerlik şubesinin röleve ve restorasyon projeleri hazırlattırılıp onarımı yaptırılarak kütüphane ve millet kütüphanesi olarak hizmete sokulacaktır. Engellilerin ve ailelerinin demokratik, ekonomik ve psikososyal durumlarının araştırma ve tespit edilerek engelli bireylerin toplumla birleştirilmesine yönelik tespit bilgilendirme ve veri tabanı projesi oluşturulacaktır” dedi.

ÜRETİM, PAKETLEME, HEDİYELİK EŞYA ATÖLYESİ

Kadınım Güçlüyüm projesi kapsamında kursların açılarak İŞUR ve Milli Eğitim işbirliğinde seramik biçimlendirme ve işleme, pastacılık, giyim ve dericilik kurslarının verileceğini kaydeden Soley, “Bu kursları tamamlayan kadınlardan kendi işini kurmak isteyenlere KOSGEB desteklerinden yararlanmaları sağlanacaktır. Karacasu Belediyesi, Ziraat Odası, Esnaf Odası ve Girişimci Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Dikmen ve Yeniköy Bal Kooperatifi, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliği ile şirketleşmeye gidilip Cuma Mahallesinde bulunan dernek yeri, hazineden kiralanmak üzere Ataeymir’de bulunan eski okul binasında, sebze ve meyve kurutma, bal ve arı ürünlerini üretim ve paketleme, turşu, reçel, nar ekşisi, pekmez üretimine ve paketleme atölyelerinin hazineden kiralanacak Yenice Karayolununda hediyelik eşya ve tanıtım materyali üretim atölyeleri faaliyete geçirilecektir. Belediye ile birlikte ilçe spor sahasının aydınlatılması sağlanarak spor sahası yanına tenis kordu oluşturulacak. Rahvan at yarışları düzenlenecek” dedi.

ESKİ CEZAEVİNE YURT YAPILACAK

Belediye ve sivil toplum işbirliğinde Yenice Jandarma Karakolu önünde ve Esençay Mahallesinde dinlenme alanları, Göl seyir terası ve yanında hediyelik satış stantları oluşturulacağının bilgisini veren Soley, “GEKA, KOSGEB, TKDK çağrıları yakından takip edilerek ilçedeki ilgililer çağrılar hakkında bilgilendirilip yararlanmak isteyenlere projelendirme konusunda gerekli destekler verilecektir. 2020 yılı içinde merkezdeki 2021 yılında tüm okulların Fatih projesi kapsamında akıllı tahtaları takılarak kullanılır hale getirilecektir. 2020 yılı içerisinde yeni bir meslek lisesinin yapılması çalışmalarına başlanacaktır. 100 öğrenci kapasiteli bir erkek öğrenci yurdu, 25 oda ve 50 yatak kapasiteli bir turizm araştırma ve uygulama oteli açılması yönünde çalışmalarda bulunulacaktır. İlçe merkezinde yaşlı ve engelli gündüz bakım merkezi faaliyete geçecektir. Eski cezaevi belediyeye tahsis edilip belediye tarafından erkek öğrenci yurdu açılması konusunda gerekli destek verilecektir. Büyükdağlı mahallesinde sürdürülen sokak düzenleme ve restorasyon yakından takip edilerek saha çalışmalarının başlanılması sağlanacaktır. Afrodisias örenyerinin girişinin çevre düzenlemesi gerçekleştirilecektir” ifadelerini kullandı. Toplantı Karacasu'da ki tüm kurum müdürlerinin bir yıllık faaliyetlerini anlatmaları ve diğer katılımcılardan soru alınması ile sona erdi.