Deve güreşi ile birlikte deve sucuğu sezonu da açıldı. Deveciliğin merkezi olan İncirliova'da yaşayan 49 yaşındaki esnaf Metin Korucu, deve sucuğu yapımını babasından, babasının da annesinin akrabasından öğrendiğini söyledi. Meslekte ailesinin ikinci kuşak temsilcisi olduğunu belirten Korucu, deve sucuğu işinin büyük emek istediğini ifade etti.

KİLOSU 60 LİRA


Antalya ile Çanakkale illeri arasında kalan kıyı kesimi illerinde güreşten kaçan, turizm sektörüne hizmet vermeyen ve sakatlanan develeri sahiplerinden satın aldığını kaydeden Korucu, aldığı develeri mezbahada veteriner kontrolünde kestirdiğini dile getirdi. Kesilen deve etlerini bir gün dinlenmeye bıraktıktan sonra işlemeye başladığını belirten Korucu, "Yılda 60-70 deve kesiyoruz. Bir deve ortalama karkas 250 ile 600 kilogram arasında geliyor. Kestiğimiz devenin etini bir gün dinlendiriyoruz. Dinlenme işlemi tamamlanınca eti, sucuk yapıyoruz. Ürettiğimiz sucuğu, iki gün beklettikten sonra kilogramı 60 liradan satışa sunuyoruz" dedi.

"TADINA BAKAN ALMAK İSTİYOR"


Yaptığı sucukları genellikle deveyi aldığı yerlerde sattığını dile getiren Korucu, "Ülkemizde deve sucuğu çok bilinen bir lezzet değil. Sucuğun tadına bakan ise beğeniyor ve sucuktan almak istiyor. Düşünün Türkiye'nin çeşitli yerlerine kargo ile sucuk gönderiyoruz. Biz yaptığımız işin sonuna kadar arkasındayız ve deve sucuğumuza olan ilgiden de oldukça memnunuz" ifadelerini kullandı. Diğer sucuklara göre deve sucuğunda baharat oranının daha yüksek olduğunu anlatan Korucu, baharat ve deve etinin mayhoşluğunun da sucuğa ayrı bir lezzet kattığını söyledi.

COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ


İncirliova'nın simgesi olan deve sucuğuna coğrafi işaret tescili almak için mücadele ettiklerini belirten Korucu, tescille birlikte deve sucuğunun tanınırlığının artacağını ifade etti. Sucuğun yanı sıra deve eti de sattığını kaydeden Korucu, vatandaşların şifa bulmak için kendisinden devenin yağı ve dilinden de almak istediklerini söyledi.

DEVE DİLİNE YOĞUN İLGİ


Devenin tamamen doğal bitkilerle beslendiğine işaret eden Korucu, "Deve, şifalı hayvan. Örneğin sedef, tıpta çaresi olmayan bir hastalık. Bu hastalığın tedavisi için vatandaşlar, bizden deve yağı istiyor. Yağ gönderdiğimiz vatandaşlar, sağlıklarına kavuştuklarını söylüyor. Devenin yağının dışında diline de acayip bir talep var. Kekeme konuşan, yatağını ıslatan çocuklara deve dilinin iyi geldiği söyleniyor. Bizden deve dili almak için şu anda 20-30 kişi sırada bekliyor. Deveden küçücük bir dil çıkıyor. Açıkçası taleplere yetişemiyoruz" şeklinde konuştu. Korucu, isteyen vatandaşlara canlı deve gönderdiklerini de sözlerine ekledi.