Balık tüketiminin insan sağlığında oldukça önemli olduğunu kaydeden Alak, “Balık tüketimi insan sağlığında oldukça önemli rol oynamaktadır. Başta kardiyovasküler hastalıklar, obezite olmak üzere birçok hastalık üzerinde etkisi var. Balık içerdiği protein ve çoklu doymamış yağ asitleri bakımından oldukça önemli olan bir besin grubudur. Obezite ilgili yapılan çalışmalarda düzenli olarak balık tüketen bireylerin tüketmeyen bireylere oranla obezite riskinin daha az olduğu görülmüştür. Protein bakımından zengin olan balık aynı zamanda kümes hayvanları ve sığır etiyle kıyaslandığında kalorisi çok daha düşüktür. Protein balık doygunluk hissi oluşmasını sağlar ve aşırı yemeye olan eğilimi de bu sayede azaltmış olur.

“BALIK SAĞLIK AÇISINDAN ÇOK FAYDALI”


Balıklarda çoklu doymamış yağ asitleri olan omega 3 yağ serisinden olan DHA ve EPA bulunduğunu kaydeden Alak, “Bu yağ asitleri insan için esansiyel olup dışarıdan alınması gerekir. Birçok hastalığı tedavi edici özelliği bulunan DHA ve EPA eptin hormonunu uyarır ve tiriot seviyesini normalde tutulmasını sağlayarak kalori yıkımına yardımcı olmaktadır.
Ayrıca balık tüketimi, koroner kalp hastalıkları riskini azaltarak kalp krizi nedeniyle olan ölüm oranlarını azaltıyor. Şeker hastalığı seyrini azaltarak TİP 2 diyabet bulgularını azaltıyor. Beyin fonksiyonların gelişiminde önemli rol oynuyor. Bu nedenle gebe kadınlara haftada 4-5 kez balık tüketimi önerilir. Kanser riskini azaltır. Özellikle meme, prostat ve karaciğer kanserine yakalanma riskini azaltır. İnsan beynindeki hücrelerin yenilenmesine yardım eder ve beyin ile retina hücrelerinin çoğalmasını sağlar ve böylelikle epresyon ve alzeihmer oranını azaltır. Yapısında bulunan kalsiyum sayesinde eklem ağrılarını da azaltır. Balık omega 3 ile birlikte demir, selenyum, çinko A,D,E ve B kompleksi vitaminleri de içeriyor. Balık haftada en az iki kez tüketilmelidir. Haftada 300 gram balık tüketimi veya tüketmeyenler için 200 gram DHA ve EPA alımı önerilir. Balık yağı tüketenlerin ise günlük ortalama 5 gram balık yağı almaları yeterlidir. Gebe kadınlarının normal kadınların günlük alması gereken DHA ve EPA’ya ek olarak 100-200 gram arttırmaları önerilir” diye konuştu.