Özellikle sarılop incir çeşidinin yetiştiği Aydın'da İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, üreticilere alternatif olarak iki yeni incir çeşidini geliştirdi. Müdürlüğün 3 yıllık çalışmasının ürünü olan 'sarı zeybek' ve 'divrek kara' incir çeşidini, Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü de tescilledi. Yeni incirlerle birlikte tescilli incir çeşidi sayısı, 32'ye yükseldi.

"ÖNEMLİ BİR ALTERNATİF OLACAK"

İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, iki incir çeşidini daha üreticilerin hizmetine sunmak üzere geliştirdiklerini söyledi. Aydın'ın sarılop incirinin dünyaca ünlü olduğunu belirten Arpacı, geliştirdikleri 'sarı zeybek' incir çeşidinin sarılopa alternatif olabileceğini ifade etti. Sarı zeybek incirin, sarılopa kısmen benzediğini kaydeden Arpacı, "Sarı zeybek, daha beyaz ve kabuklu. En az sarılop kadar ballı. Verimi yüksek ve kolay kuruyabiliyor. Sarılopa göre bazı özellikleri var elbette olumsuz olabilen. Sarı zeybek, özellikle küçük ağaç oluşturan kırsal alanlarda üreticilerimize önemli bir alternatif olacak" diye konuştu.

"ANTİOKSİDAN DEĞERİ YÜKSEK"

Divrek kara incir çeşidinden de bahseden Arpacı, “Divrek kara, özellikle siyah kuru incir pazarına sunum için çok önemli bir alternatif. Tabi siyah incirin katma değeri daha yüksek. Çünkü özellikle Amerika ve Avrupa’daki tüketiciler, koyu renkli gıda ürünlerinde antioksidan değerinin yüksek olmasından dolayı tercih ediyorlar” dedi.

ÖZELLİKLERİ

Sarı renkli incir çeşitlerine göre yaklaşık 3 kat daha fazla antioksidan aktivite içeren, kuru tüketilen ve rengi siyah olan divrek karanın özellikleri şöyle: "Olgunlaşma dönemi 1 Ağustos-10 Ekim, taze meyve ağırlığı 47-51 gram, kuru meyve ağırlığı 14-18 gram, toplam şekeri yüzde 62, kuru meyve verimi taban arazide kilogram 340-360 (kg/da)." Hem kuru, hem de taze olarak yenilebilen, sarılopa göre hasat süresi 10-15 gün daha kısa olan ve rengi daha açık meyveleri bulunan sarı zeybeğin diğer özellikleri de şunlardan oluştu: "Olgunlaşma dönemi 25 Temmuz-10 Eylül, taze meyve ağırlığı 60-65 gram, kuru meyve ağırlığı 20-22 gram, kuru meyve rengi beyaza yakın sarı, toplam şekeri yüzde 64, kuru meyve verimi kıraç arazide 300 (kg/da), taban arazide 640(kg/da)."