İncirliova'nın Erbeyli Mahallesi'nde faaliyetlerini sürdüren İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, İncir Ürünleri Tanıtım Günü düzenledi. İncirliova Kaymakamı Ediz Sürücü ile Aydın ve İzmir'den incir sektörü temsilcilerinin katıldığı günde, İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanlığı'nın Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteklediği projeler kapsamında geliştirdiği incir ürünleri tanıtıldı.

HEDEF KATMA DEĞERİ ARTTIRMAK

İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, yaptığı açıklamada müdürlük olarak incirin katma değerini artırmak için ürünler geliştirdiklerini söyledi. Doğal incirin kilogramının Türkiye’den ihracata ortalama 5 dolara gittiğini dile getiren Arpacı, işlenmesi durumunda incirin yarım kilosunun Avrupa pazarlarında 25 avroya satılabildiğine işaret etti. Türkiye'ye döviz girdisini artırmak, ihracatçıların ve incir üreticilerinin gelirlerini yükseltmek istediklerini belirten Arpacı, "Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanlığı'mızın geliştirdiği ürünler incir cipsi, incir konservesi, incir şurubu, incir lokumu, siyah kuru incir, incir unu ve incir suyudur. Tabi bu ürünlerden 1-2 tanesi, önceki yıllarda geliştirildi, hatta piyasada üretildi ve tutuldu. Özellikle incir unu, konservesi, suyu ve şurubu yeni ürünlerimiz. Ürünlerimizi, üretmeleri için sektör temsilcilerine tanıtıyoruz" dedi.

ÜRÜNLERİN TADINA BAKTILAR

Yaş ve kuru incirin Türkiye'ye ihracat getirisinin yaklaşık 300 milyon dolar olduğunu dile getiren Arpacı, bu getirinin yüzde 80'ini Aydın'ın sağladığını söyledi. Kaymakam Ediz Sürücü de, müdürlüğün geliştirdiği incir ürünlerini, sektör temsilcilerinin değerlendirmesi gerektiğini ifade etti. Konuşmasını tamamlayan Sürücü, sektör temsilcileri ile birlikte incir ürünlerinin tadına baktı.