Çömlekçi esnafı Başkan İnal’la bir durum değerlendirmesi yaparken toplantının ardından konuşan Belediye Başkanı Zeki İnal, “Arkadaşlarımızı dinledim. Kendilerinin haklı olduğunu söyledim. Her zaman onların arkasındayım. Saat belirleme gibi bir şey olmayacak. Aynen istedikleri gibi devam edecekler” dedi. İnal, “Esnaf arkadaşlarımız ziyarete geldi. Çömlekçilerin olduğu sokakta evi olan Meclis Üyesi Muammer Yıldız’ın sık sık şikayet etmesinden rahatsız olduklarını söylediler. Bu kerne dediğimiz işletmelerin geçmişi çok çok eski. Çevredeki evler yapılalı 20-30 yıl olmuş. Evler yapılmadan önce bu iş yerleri oradaydı. Ev yapan şahıslar bunu bilerek ev yapmışlardır. Bu yüzden bu işten rahatsız olmamaları gerekir. Bu farklı bir meslek. Şu saatte yakılır bu saatte yakılır diye bir şey olmaz. Üretime bağlı olarak saat sabah 05.00’te de yakılabilir gece 22.00’de de yakılabilir” şeklinde konuştu. İnal ayrıca Muammer Yıldız’ın dumandan şikayet etmesine rağmen evinin arkasındaki arsayı satın almasının enteresan olduğunu dile getirdi.

"HALİL TÖZ'E SÖZ VERMİŞLERDİ"

Belediye Meclis Üyesi Muammer Yıldız’ın evine en yakın konumda bulunan ve Yıldız’ın şikayet ettiği tek esnaf olan Erol Alaca, “Belediye Meclis Üyesi Muammer Yıldız bizden şikayetçi. Ama bizim elimizden gelen bir şey yok. Yine elimizden geleni yapacağız ama bizim bu zanaatımız bu şekilde. Bu şekilde çalışmaya mecburuz. Duman çıkacak, toz olacak. Biz tozun dumanın içinde yaşıyoruz. Elimizden gelen bir şey yok. Bunu çekmek zorunda. Bizim yapabileceğimiz başka bir şey yok. Bu evler sonradan yapıldı. Bunu bile bile geldi buraya. 94 yılında Başkan Halil Töz demiş ki, ‘Bunu buraya yapıyorsunuz ama yarın şikayetçi olursunuz’ demiş. Bunlar başkana söz vermişler bardakçılardan şikayetçi olmayacağız diye. Şimdi kalkıyorlar bizi oradan göndermek istiyorlar. Biz ekmeğimizin peşindeyiz” dedi.

“8 İŞÇİ ÇALIŞTIRIYORUM”

“CHP döneminde bir defa şikayette mi bulundu?” diye soran Alaca, “Mustafa Büyükyapıcı’nın bir günden bir güne gelip bize toz çıkıyorsunuz, duman çıkarıyorsunuz dediğini duymadık. Yıldız, Belediye değişince ne oldu da 6 ayda böyle bağırmaya başladı. Ben günlük bin parça mal üretiyorum. 8 tane sigortalı işçim var. Arabistan’a mal gönderiyorum. Ben bu kadar malı çıkarmak için çalışmak zorundayım. Fırın yakmak zorundayım” dedi.

“KARACASU’YA KATKI SUNUYORUZ”

Çömlekçi esnaflarından Cuma Mahallesi Muhtarı Yılmaz Donduran, “Burada 30 esnaf var. Karacasu ekonomisine katkı sunan bir meslek. Bizim burada 30 esnafımız var. Bu esnafların tamamı diğer esnaflara katkı sağlıyor. Biz birlik beraberlik için buradayız. Bizim testi ocaklarımız 50 yıldır değil 500 yıldır burada. Burada geçmişte ev yapan Durmuş Tokel diye bir arkadaşımız var. Buraya bile bile geldi. 50 yıl oldu evi yapalı. Bir günden bir güne şikayette bulunmamıştır. Meclis Üyesi Yıldız, 20 yıl olmuş evi yapalı sürekli belediyeye dilekçe veriyor. Şikayet ediyor, esnafı rahatsız ediyor” dedi.

“200 KİŞİNİN EKMEĞİ İLE OYNATMAYIZ”

Üretime göre fırın yakıldığını kaydeden Donduran, “Bizim mesleğimizin doğası gereği fırın yakma saatlerini belirlememiz mümkün değil. Üretime göre fırını yakıyoruz. Karacasu’ya katkı veriyoruz. Biz bunlarla uğraşacağımıza, bu mesleği nasıl daha ileri götürebiliriz, bu mesleğe nasıl çırak kazandırabiliriz, buna bakmalıyız. Ama biz hala dumanı tozu tartışıyoruz. Burada 30 esnaf var, çoluğu çocuğu ile 200 kişiye tekabül ediyor. 200 kişinin ekmeğiyle kimse oynayamaz, oynatmayız da” dedi. Esnaf Odası yönetiminde yer alan çömlekçi Serkan Türk, “Yıllardan beri süren bir meslek. Atalarımızdan bu yana bu meslek yapılıyor. Hala daha sürmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. Esnaflardan Ahmet Meral ise, “Ben iş yerimin üstünü ev yaptım. Rahatsızlık olmuş olsa, ben nasıl yaşayacağım?” dedi. Karacasulu esnaflar özellikle Erol Alaca'nın karşı karşıya kaldığı şikayetler konusunda ortak bir tavır sergilerken dayanışma içerisinde hareket edeceklerini dile getirdiler.