Efeler ilçesi Yedi Eylül Mahallesi’nde faaliyetlerine başlayan derneğin hizmet binasının açılış törenine Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger ve eşi Fatma Köşger, Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Evrim Karakoz, Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay, kamu yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı.

“ÇOCUKLAR KAYIT ALTINA ALINACAK”


Dernek Başkanı Nilgün Akçalı, bugüne kadar gerçekleştirdikleri faaliyetler ile ilgili olarak bilgi verdi. Akçalı, çölyak hastalarının glutensiz ürünlere ulaşmasının önemini anlattı. Akçalı, “Okullarda öğrenim gören çölyak hastası çocuklar bundan sonra kayıt altına alınacaklar. Bu öğrencilere uygun bir şekilde yemekler hazırlanacak. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler yapıldı” diyerek dernek olarak bu konu ile ilgili çalışmaları takip edeceklerini söyledi.

FARKINDALIK OLUŞTU


Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, çölyak hastalığı konusunda derneğin aileleri bilinçlendireceğini belirterek, “Ülkemizde 5-10 yıl önce örneğin engelli çocuğunu saklayan aileler vardı. Fakat sosyal devlet olma adı altında belirli bir noktaya geldik. Engelliler ile ilgili birçok konuda yardımlar yapılıyor. Bu konuda da yine çölyak hastalarının da yemek konularında engelleri bulunuyor. Bu noktada ailelerin bazıları farkında değildi. Çok sınırlı bilgiye sahip aileler vardı. Bu sorunu saklanması gereken bir şey olarak görüyorlardı. Böyle bir şey olmadığını bu dernek adı altında arkadaşlarımız bu farkındalığı sağlamış oldular. Şu anda okullarımızda taramalar yapılıyor ilçe ilçe, gelinen modern çağda bu da olur mu diyeceğimiz hadiseler ile dahi karşılaşılıyor. Evlatları bu hastalıktan muzdarip olan fakat haberi olmayan aileler dahi vardı. Bu konuda güzel gelişmeler yaşıyoruz” diye konuştu.
Konuşmalardan sonra kurdele kesilerek Aydın Çölyak ve Glutensiz Beslenme Derneği'nin hizmet binasının açılışı gerçekleştirildi.