Menderes Havzası'nda kuraklıkla mücadelede yağmur suyunun verimli kullanılmasını amaçlayan WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve özel bir banka, ‘Yağmur Suyu Hasadı Projesi’ni hayata geçirdi. Proje kapsamında pilot bölge olarak seçilen Koçarlı’nın Haydarlı Mahallesi’nde Ekim 2020’ye kadar 650 ton yağmur suyunun hasat edilmesi hedeflendi. Şimdiye kadar ise 134 ton yağmur suyu biriktirildi.
Özel bankanın üst düzey yöneticileri ve WWF-Türkiye çalışanları, projeye göre mahallede okulun çatısına kurdukları sistemle yağmur suyunun borularla bidonlara depolanmasını ve eğitimli araziye sahip yerlerde de taş ve çalılarla uyguladıkları yöntemle yağmur suyunu toprağın daha fazla emmesini sağladı. Su baskını ve toprak erozyonunun da engellendiği çalışmalara Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan da destek verdi.

BÖLGENİN SU İHTİYACI KARŞILANACAK


Yağmur suyu hasadının yaygınlaşmasının yeraltı suyu ve şebeke suyu kullanımını azaltacağına ve bölge halkına sosyo-ekonomik faydalar sağlayacağına dikkat çeken özel bankanın genel müdürü Selim Kervancı, “WWF-Türkiye işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz Haydarlı'daki yağmur suyu hasadı modeli ve bilinçlendirme çalışmalarıyla hem bölgenin su ihtiyacını karşılamayı, hem de ekolojik sürdürülebilirlik için tekrar edilebilir bir model oluşturmayı hedefliyoruz. Projenin; ülkemizde çölleşme ve kuraklıkla mücadele konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulması açısından büyük önem taşıdığına inanıyorum” dedi.

BAŞKAN KAPLAN’DAN TEŞEKKÜR


Türkiye'nin 25 akarsu havzasından birisi olan Büyük Menderes Havzası’nda 10 yıldan uzun süredir su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı için çalıştıklarını belirten WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli de projenin sonunda ortaya çıkacak modeli havza çapında yaygınlaştırmayı amaçladıklarını söyledi. Koçarlı Belediye Başkanı Kaplan da, proje için WWF-Türkiye ve özel bankaya teşekkür etti.