Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan “Yaşam Tüneli” projesi Aydın’da da uygulanıyor. Aydın–Muğla karayolunda uygulama noktasında kurulu olan Yaşam Tüneli’ne Ekim ayında Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan kontrollerde trafikte kural ihlalleri yaptıkları tespit edilen 234 araç sürücüsü girdi. Yaşam Tüneli’nde sürücülere herhangi bir cezai işlem uygulanmadan gerçekleştirdikleri ihlallere ilişkin gerekli eğitim verilirken kısa süreli videolar izletilerek bilgilendirme yapıldı. Ayrıca Yaşam Tüneli’nde araç sürücülerinin ilk geçiş hakkını yayalara vermeleri ve trafik kurallarına uymaları konusunda el broşürleri dağıtıldı.

SÜRÜCÜLER BİLİNÇLENDİ


Yapılan bu uygulamalar sonrasında araç sürücüleri izledikleri videoların ve verilen bilgilerin gerçekleştirmiş oldukları kural ihlallerinin farkına varmaları konusunda etkileyici olduğunu ve trafiğe çıktıkları zaman trafik kuralları ve yaya önceliği konusunda daha dikkatli ve duyarlı davranacaklarını, insan hayatının riske edilmemesi gerektiğinin bilincine vardıklarını dile getirdi.

1.5 MİLYON İNSAN TRAFİK KAZALARINDA ÖLÜYOR


Aydın İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı: “Emniyet Genel Müdürlüğünce yayımlanan istatistiklerde; Ülkemiz genelinde her yıl trafik kazaları nedeniyle yaklaşık on bin vatandaşımızın hayatını kaybettiği, ikiyüz binin üzerinde vatandaşımızın ise bu kazalarda yaralandığı, trafik kazalarının yaklaşık yüzde 90’ının sürücü hatalarından, yüzde 2-3’ünün ise yaya kökenli sebeplerden kaynaklandığı, anlaşılmaktadır. Yine aynı istatistik verilere göre Dünyada her yıl 1,5 milyona yakın insan trafik kazalarında hayatını kaybetmektedir. Dünyada ölüm nedenleri üzerinde yapılan sıralamada ise trafik kazaları 9. sırada yer almaktadır.
Kazaların çoğunluğu insan kaynaklı olduğu için bunları önlemek de bizlere bağlıdır. Trafik kazalarını önlemek ya da en aza indirmek için yapmamız gereken; azami hız sınırını aşmamak, araç hareket halindeyken emniyet kemerimizi takılı kullanmak, önümüzde seyreden araçlarla takip mesafemizi korumak, araçları sollarken dikkatli olmak, alkollü araç kullanmamak, cep telefonuyla konuşmamak, trafik işaret ve ışıklarına duyarlı olmak.”