Aydın'ın Söke ilçesinde yaşayan Hacer Tekeli'nin hayatı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) sağladığı destekle değişti. Ev hanımı iken ziraat mühendisi olan eşi Tekin Tekeli'nin tavsiye üzerine tekeli, paketleme tesisi kurmak için proje hazırlayıp TKDK'ya sundu. Projenin kabul edilmesi üzerine yüzde 50 hibe desteği alan tekeli, 2 milyon 500 bin liraya paketleme tesisi kurdu. Ev hanımı iken devlet desteğiyle kendi işini kurarak patron olan 42 yaşındaki tekeli, hayallerine kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

"EKONOMİYE KATKI VERİN"


Germencik ilçesi Moralı Mahallesi'ne kurduğu tesis sayesinde 50 kişiye de ekmek kapısı olduğunu belirten tekeli, "Ev hanımıydım. Ziraat mühendisi olan eşimle birlikte bahçelere gittiğim zamanlarda bu işe merak duydum. Hibe desteğiyle kendi işimi kurarak ev kadınıyken iş kadını oldum. Satın aldığımız elma, mandalina, nar ve ayva gibi meyveleri paketleyerek Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Sezonluk 3 bin ton garanti ama biz 5 bin ton gibi bir hedef koyduk" dedi.
Tüm kadınları devlet desteklerinden yararlanmaya davet eden tekeli, "Tüm kadınlarımız devlet desteklerinden yararlanarak benim gibi kendi işinin patronu olabilir. Bu anlamda kadınlarımızı desteklerden yararlanarak ülke ekonomisine katkı vermeye davet ediyorum. Kadın her işi yapar, yeter ki yapacağına inansın. Ülkemizin büyüyüp gelişmesi için tüm kadınlarımızı ekonomik hayata adım atmalı" diye konuştu.

"MODERN TESİS KURDUK"


Dört yıl önce mevcut makinelerde yapılan paketlemelerle yurt dışına meyve ihraç etmeye başladıklarını ancak şimdi modern bir tesis kurduklarını kaydeden Tekeli'nin eşi Tekin Tekeli, "23 yıldan beri ziraat mühendisliği yapıyorum. Kendime ait tarım ürünleri satış yerim var. Daha sonra bir şirket açarak meyve üzerine 4 yıldan beri Rusya ve Ukrayna'ya ihracat yapıyorduk. İşimiz beğenilince kendi tesisimizi kurmaya karar verdik. Eşim bana hep yardımcı oluyordu. Onun üzerine olması gerektiğini düşündük. Kadın girişimci olarak bu tesisi kurduk. Çiftçilerimizin de böyle bir tesise ihtiyacı olduğunu biliyordum. Onların da ihtiyaçlarını gidermek için hijyenik mükemmel bir tesisi yapma yoluna gittik. Bin 200 metrekare kapalı alanı olan alanın tamamı 5 dekardır. İleride bu tesisi daha da büyütmeyi düşünüyoruz. Buradan günlük 80 ton kapasiteli meyveyi yurt dışına yollamak ve iç piyasada tüketilen meyvenin kalitesini de yükseltmek istiyoruz" şeklinde konuştu.