Atatürk Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen kongreye; ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Baro Başkanı Gökhan Bozkurt, kurum müdürleri, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

"SONUÇ ODAKLI MULTİDİSİPLİNER ÇALIŞMALAR YAPMAK ÖNEM KAZANDI"

Kongre Düzenleme Kurulu adına açılış konuşmasını yapan Kongre Başkanı ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cafer Turgut, “Büyük projeler almanın ve bunları iyi dergilerde yayınlamanın zor olduğu günümüzde sonuç odaklı multidisipliner çalışmalar yapmak oldukça önem kazandı. Kongremizin yeni iş birlikleri oluşmasında katkı sağlaması, genç arkadaşlarımızın akademik hayatında yol gösterici olması temennisi içindeyim” dedi. Turgut, başta Rektör Aldemir olmak üzere kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

'GELECEK NESİLLERE İYİ TARIM UYGULAMALARININ YAPILDIĞI BİR DÜNYA BIRAKALIM'

Kongreye beş farklı ülkeden yaklaşık 200 bilim insanının katılım sağladığını belirten ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, tek bir konuyla sınırlı olmayıp tarımın yanında çevre ve sağlık alanını da kapsamasının, kongrenin önemini daha da arttırdığını söyledi. Tarımda uygun olmayan yöntemlerin çevre üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaya başladığına değinen Prof. Dr. Gençsoylu, bu uygulamaların ekonomik kayıplara yol açarken doğanın dengesini bozmasından ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler bırakmasından bahsetti. Gençsoylu, çevreye etkisi az olan sağlıklı ürünlerin yetiştirildiği, iyi tarım uygulamalarının yapıldığı bir dünya temennisiyle sözlerine son verdi.

‘GÖRÜNMEZ BAĞLARLA BİRBİRİNE BAĞLIDIR’

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aslıhan Büyüköztürk Karul, “Tarım çevre ve sağlık konuları görünmez bağlarla birbirine bağlıdır. Bu konudaki güncel gelişmelerin hepsini sizlerle paylaşmak, tartışmak ve bundan sonraki süreçte disiplinler arasındaki yeni çalışmaların ortaya çıkmasını sağlamak amacıyla bu kongreyi düzenledik” ifadelerini kullandı. Karul, verimli bir kongre olması temennisiyle konuşmasını tamamladı.

‘GELECEĞİMİZ İÇİN ATTIĞIMIZ ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM OLACAK’

Kongrenin; tarım, çevre ve sağlık konularını bir bütün içerisinde değerlendirerek, yapılan güncel araştırmaları tartışarak yeni disiplinler arası çalışmaların ortaya çıkmasında ülkemize ve yaşadığımız dünyaya önemli katkılar sağlayacağını söyleyen Rektör Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, “Gelişen ekonomilerde hızlı ekonomik büyüme ve endüstrileşmenin sonuçlarından birisi, çevre şartlarının ve sağlık kalitesinin bozulmasıdır. Sağlık kalitesinin belirleyicileri konusu, son yıllarda teorik ve deneysel çalışmalarda yoğun bir şekilde tartışılmaktadır. Yaşadığımız dünyayı ve şartları değiştirmek elimizde. Bu kongrede bunu konuşup şartların değiştirilmesi adına disiplinler arası bir sinerjiyle bu sorunlara çözüm arayacağız, yaptığımız iş çok kıymetli. Bugünü anlamlandırarak yapacağımız her çalışma, geleceğimiz için attığımız çok önemli bir adım olacak” dedi. Konuşmaların ardından, ADÜ öğretim elemanları Doç. Dr. Serdal Öğüt, Öğr. Gör. Çağdaş Akıncı, Öğr. Gör. Aytekin Kandemir’den oluşan ekip tarafından müzik dinletisi sunuldu. Halk oyunu gösterisinin ardından 2 gün süreyle, 3 salonda, 29 oturum olarak gerçekleşecek kongre oturumları başladı.