Aydın, Adana, Hakkari, Eskişehir ve Kocaeli'den gelen arıcılarla birlikte meclisteki basın toplantısında konuşan Yavuz, arıcıların en büyük sorununun piyasada yer alan sahte ballar olduğunu dile getirdi.

"İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT ETMEKTEDİR"


Bal aromalı mısır şurubuyla yapılan sahte balların insan sağlığını tehdit ettiğinin altını çizen Yavuz, şunları söyledi: “Sahte bal üretiminde en önemli etken madde bal aromalı ve yüksek glikozlu mısır şuruplarıdır. Bu şuruplar sahte bal üretimini kolaylaştırdığı gibi obezite başta olmak üzere insan sağlığını son derece tehdit etmektedir. Üzerine konulan arı, bal, petek resimleriyle market raflarında yer alan bu sahte bal ürünleriyle tüketicilerin resmen algıları farklı olarak yönetilmektedir. Durumun böyle olması bal üreticilerini olumsuz etkilemekle birlikte paketleyicilerin de satışlarının azalmasına ve hatta dükkan kapatmalarına sebep olmuştur” dedi.

ZİRAİ İLAÇLAR ARILARA ZARAR VERİYOR


Yavuz, ayrıca son iki yıldır ayçiçeğine yönelik kullanılan ilaçların ayçiçeği üretim noktalarına giren arı kolonilerini olumsuz etkilediğini de ifade etti. Türkiye’nin önemli bal üretim merkezlerinden biri olduğunu dile getiren Yavuz, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın arıcılık sektörünün sorunlarının çözülmesine yönelik önemli çalışmalar yürüttüğünü belirtti.