İçişleri Bakanlığının 'Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın' sloganıyla 2019 yılını 'Yaya Öncelikli Trafik Yılı' ilan etmesiyle birlikte tüm Türkiye'de farkındalık çalışmaları başlatılmıştı. Aydın’da bu kapsamda 'yaya güvenliğinin nöbetindeyiz' etkinliği düzenlendi. Efeler Atatürk Kent Meydanı’nda yapılan etkinliğe Vali Yavuz Selim Köşger, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, İl Jandarma Komutanı Albay Mesut İnal ile protokol üyeleri katıldı. Maskot kıyafeti giyen trafik polisleri vatandaşları uygulamayla ilgili bilgilendirirken ellerinde dövizler bulunan çocuklarla birlikte protokol üyeleri, Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki kavşakta birlikte yürüdü. Vali Köşger de trafik polisi kıyafetiyle sürücüleri yayalara öncelik verilmesi konusunda uyardı.

180 NOKTADA UYGULAMA YAPILDI


Yeni uygulamaya konulan kanunla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Köşger, “İçişleri Bakanlığımız öncelikle Türkiye’de yaya öncelikli trafik akışını sağlamak amacıyla bir uygulama başlattı. Bu olması gereken bir şey. Türkiye’de maalesef bu konuda bir eksikliği olduğu görülüyor. Yayaların trafikte daha güvenli seyretmelerini sağlamak için yapılması gereken bir şey bu. 81 vilayette 200 bin polisle eş zamanlı olarak yaya geçiş ve kavşak noktalarında bu uygulama yapılıyor. İlimizde de 900 polis ve 180 noktada bu uygulamayı yapıyoruz” dedi.

YAYALARA ÖNCELİK TANINMASI LAZIM


Vali Köşger, araç sürücülerine yayaların geçiş üstünlüğü konusunda uyarıda bulunarak şunları söyledi: “Hepimiz hem araç sürücüsü ve hem de yaya pozisyondayız. Yayaların trafikte dezavantajları var. Onlara yollarda öncelik tanınması lazım. Medeni ülkelerde yaya geçitleri bile yok. Bir yaya yola adımını attığında tüm trafik durur. Bizde yaya yollarında veya kontrol noktalarına gelirken bile araçların süratlendiğini görüyoruz. Bu bir gelişmişlik meselesi. Yaya yollarında sürücülerin daha temkinli olmaları konusunda uyarıyoruz” diye konuştu.