Çerçioğlu’nun Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ’nin yatırımları hakkında bilgi vermesinin ardından Koçarlı Belediye Başkanı Kaplan söz aldı. Aydın’ın kanalizasyonu olmayan tek ilçesinin Koçarlı olduğunu kaydeden Başkan Kaplan, “Koçarlı’da kanalizasyon çalışmalarıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ’ye yazdık ancak herhangi bir cevap alamadık. Geçen hafta AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ve Çevre Şehircilik Bakanı ile görüştük. 5393 sayılı kanunun 7 maddesine istinaden Sayın Valiliğimizden, İçişleri Bakanlığımızın oluruyla yapılmasını talep ettik. Ben, Koçarlı ilçesinde kanalizasyon meselesinin ne olacağını merak ediyorum. Koçarlı halkı adına bu soruyu soruyorum. Atık su bedeli ve kanalizasyon parası ödüyoruz. Kanalizasyon olmamasından dolayı sıkıntılar yaşıyoruz. Bu anlamda kanalizasyon meselesinin Aydın Valiliği ya da Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım planına alınmasını arz ediyorum” dedi.

“YÜZDE 75 ALTYAPI BİTTİ”

Kaplan’ın açıklamalarına Başkan Çerçioğlu ise şu şekilde cevap verdi: “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmuşsunuz. Koçarlı’nın altyapısının yüzde 75’i kanalizasyonu bitmiştir şu anda. Sadece yeni yerleşim yeri Yeni Mahalle bölgesinde yapılmayan bir nokta vardı. Bunların yapımı da çok değerli İller Bankası Müdürümüz burada. İller Bankası’nın kredisiyle yapılmıştır. Eğer hafızam beni yanıltmıyorsa 2019’da başlanmıştır. Sayın Valim yüzde 75 altyapı ve kanalizasyon bitmiştir. Sayın Valim, neden bağlantı olmuyor diye soracak oluyorsanız şunun içindir, biz bu konuda bakanlığımıza yazdık. Biliyorsunuz bu konuyu ben size daha önce de arz etmiştim. Merkez illeri biyolojik atık su arıtma tesisinin yeri tahsis edildiği takdirde ki şu anda bacalarının bile yerleri mevcuttur, tahsis edildiğinde zaten hemen devreye alınacaktır.”

“BU TAHSİS BÜTÜN HAVZAYI İLGİLENDİRİYOR”

Başkan Çerçioğlu konuşmasına şu şekilde devam etti: “Hatta şu bilgiyi de verebilirim. Bu tahsis sadece Koçarlı’yı ilgilendirmiyor. Bu tahsis merkez, İncirliova, Köşk ve bütün havzayı ilgilendiriyor. Dağıtım olarak bakanlık, Aydın Valiliği, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve üniversiteye de bilgi olarak göndermiş. Bizim yazımızın karşılığında bakanlık bu konunun atık su arıtma tesisi için talep edilen yerlerin Aydın Büyükşehir Belediyesine tahsisinin önem arz ettiği ve bu konunun ivedilikle çözülerek gerekli tahsislerinin yapılması hususunda bilgilerinize arz ederiz diye bakanlığımız bize yazı yazdı. Bakanlığımız da bu konu üzerinde hassasiyetle gitmektedir. Rektör ile de konuştuk. Yer tahsisi yapıldığında bütün bu havzanın sorunu çözülecektir. Eğer Sayın başkan istersen İller Bankası müdürümüz de burada. Yüzde 75’inin krediyle yapıldığının bütün belgelerini temin edebilirsiniz.”

“İTİRAZ EDİYORUM”

Bunun üzerine söz alan Başkan Kaplan, “Sayın Başkan itiraz ediyorum. Bürokratlar sizi yanıltıyor. Koçarlı’da hiç kanalizasyon meselesine el atılmamıştır. Siz Çakırbeyli’de yaptınız, gideri yoktur. Koçarlı’da kanalizasyon diye bir şeyden söz edilemez. Koçarlı’da bu konuda herhangi bir çalışma olmadığını net şekilde ifade ediyorum. Sayın Valime de arz ettim. 5393 sayılı Kanunun 58. Maddesine istinaden bunun bakanlık tarafından yapılmasını arz ediyorum. Bununla ilgili gerekli yazışmaları da başlattım. Siz, bilgi ve belge sahibi olmadan dediniz. Doğru bir kelime olmadığını kabul ediyorum. Bize cevap verme gereği bile duymayan bir ASKİ var. Siz yanlış biliyorsunuz, Koçarlı’da kanalizasyonla ilgili bir çivi çakılmadı” ifadelerini kullandı.

“KOÇARLI’NIN KANALİZASYON HATLARI MEVCUT”

“Siz buna böyle inanmak istiyorsanız, özgürsünüz” diyen Çerçioğlu’na, Kaplan’ın, “Halep orada, arşın burada” sözleriyle karşılık vermesi üzerine Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’e, “Sayın Valim böyle bir konuşma tarzı doğru değil. Siz başkanlık yapıyorsunuz, lütfen” dedi. Vali Köşger ise Atay’a, “Sen müdahale etme. Olay kontrolümüz altında başkan, sana ne oluyor yani?” diye karşılık verdi. Yaşanan kısa süreli polemiğin ardından konuşmasına devam eden Çerçioğlu, “Bu üslup şık değildir. Toplamda 9 bin 741 metre şu anda Koçarlı’nın imar planına uygun olarak kanalizasyon hatları mevcuttur. Yapılan hatlar mevcut yerleşim yerlerinde yüzde 75’tir” dedi. Kaplan’ın itirazları devam ederken, konuyla ilgili yeniden açıklamada bulunan Çerçioğlu, “Ben Türkçe konuşuyorum. Merkezi ileri atık su tesisinin yeri bize tahsis edildiği an Koçarlı’nın bağlantısı yapılacak. Biz yüzde 75’ini tamamladık” diye konuştu.