Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Zeybek Mahallesi'nde 1996 yılında faaliyete geçen ve içinde 89 galericinin yer aldığı Aydın Motorlu Araçlar Sitesi'nin (AYMAS) ismi, genel kurul kararıyla 'Otonomi' olarak değiştirildi. Aydın-İzmir Karayolu üzerinde hizmet vermeye devam eden Otonomi Galericiler Sitesi'nde Başkan Hasan Yoğurtçu, araç piyasası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

İKİNCİ EL ARABA FİYATLARINDA SUNİ ARTIŞ

Kamu bankalarının Türkiye'de üretilen binek ve ticari taşıtlar için kredi faizlerinde indirime gitmesinin otomobil sektörünü hareketlendirmesini beklediğini kaydeden Yoğurtçu, "Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) yüksek olmasından dolayı bayilerden sıfır araç satılmıyor. Bundan dolayı ikinci el arabalara yoğun talep var ve bu arabalarda da marka ve modellerine göre değişmekle birlikte 3 bin TL ile 80 bin TL arasında suni bir yükseliş yaşanıyor. İkinci el araç bulmakta zorluk çekiyoruz. Piyasada ikinci el araba yok, olsa satılacak. Bu koşuldayken bankaların faiz indirimine gitmesi çok güzel oldu. Bu durum, bayilerden sıfır araç satışını arttıracak, sektör de rahat bir nefes alacak. Bunun olumlu etkisi ise notere, sanayi esnafına, sigortacıya, yani sektörde yer alan herkese yansıyacak. Sıfır araba alıcı buldukça, satılık ikinci el araba sayısı yükselecek ve suni artış da ortadan kalkacak" dedi.

NOTER TALEBİ

Efeler'e bir an önce dördüncü noterin açılması gerektiğini de dile getiren Yoğurtçu, "İlçemizde şu anda 3 noterimiz var. Noterlerimizin hepsi de şehir merkezinde. Biz galericiler olarak trafik yoğunluğundan dolayı bu noterlerimizi kullanamıyoruz. Noter için komşu ilçe İncirliova'ya gidiyoruz. İlçemizde dördüncü noterin bir an önce açılmasını istiyoruz. Bunun da sitemizin yakınında bir yerde olmasını ümit ediyoruz" diye konuştu.