Tarımsal üretimde Türkiye’nin önemli illerinden olan Aydın’da 56 bin 232 dekar alanda 90 bin ton üretilen turunçgillerde meyveleri Akdeniz sineği tehdit ediyor. Akdeniz sineği, turunçgil meyvelerini kurtlandırarak dökülmesine ve meyve kalitesinin düşmesine neden oluyor. Aynı zamanda dış karantina zararlısı olması nedeniyle meyve ihracatında sorunlara yol açan Akdeniz sineğine karşı bahçelerde tarımsal mücadele başlatıldı.

TUZAKLAMALAR YAPILDI


Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri tarafından, her yıl turunçgil bahçelerinde mücadelesi yapılması gereken Akdeniz sineğiyle mücadele kapsamında tuzaklama çalışması yapıldı. Temmuz ayında asılan tuzaklar her hafta kontrol edilerek ergin sineğin çıkış ve popülasyon yoğunluğu incelendi. Ayrıca meyvelerin vurma olgunluğu dönemine girildiğinden üreticilerin de mücadeleye başlaması gerektiği belirtildi.

ARICILARIN BİLGİLENDİRİLMESİ TALEBİ


Konuyla ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Mücadele ruhsatlı kitlesel tuzakların kullanıldığı biyoteknik mücadele yolu ile ayrıca ruhsatlı ilaçlarla kısmi dal ilaçlaması şeklinde kimyasal mücadele ile yapılmaktadır. Kimyasal mücadele, 7-10 günlük aralıklarla hasada 10 gün kalana kadar titizlikle devam etmelidir. Biyoteknik mücadele yöntemi ile kitlesel tuzaklama yapılacak ise bahçelere asılan kitlesel tuzaklar meyve hasadına kadar ağaçlarda asılı kalmalıdır ki; kitlesel tuzaklara gelen Akdeniz meyve sinekleri yakalanarak mücadele sezonu tamamlanmış olacaktır. Ayrıca biyoteknik mücadele yöntemini seçen üreticilerimiz Bakanlığımızın ‘Biyoteknik Mücadele Destek’ ödemesinden de yararlanabileceklerdir. Arı ölümlerini önlemek için ilaçlamadan önce çevrenizdeki arıcıları bilgilendiriniz” denildi.