Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, pamuk ekili arazileri gezip üreticiyle birebir görüşmeler yaptı. Üreticinin dertlerini kamuoyuyla paylaşıp yetkililere çözüm önerileri sundu. Pamuğun istihdama ve ülke ekonomisine çok ciddi bir katkısı olduğunu dikkat çeken Veli Tuna, “Bilindiği üzere pamukta, bu yıl ekimin gerçekleştirildiği Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre gübre, mazot, elektrik, zirai ilaç gibi girdilerde önemli oranlarda artışlar yaşanmıştır. Gübrede yaklaşık yüzde 55, elektrikte yüzde 60’in üzerinde artış olmuş, zirai ilaçta ise artış oranı yüzde 100’ü aşmıştır. Üreticilerimizin birim maliyetleri oldukça yüksektir" dedi.

‘FİYATLARDAKİ DÜŞÜŞ ÜRETİCİYİ ENDİŞELENDİRİYOR’

Son 2 yılda üretim artışlarına rağmen üretimin tüketimi karşılama oranı yüzde 60’larda kaldığına dikkat çeken Veli Tuna, aradaki farkın kapanması için yapılan ithalat için milyarlarca dolar ödendiğini hatırlattı. Pamuk üretiminin artırılmasının önem arz ettiğine değinen Tuna, “İthalatın önüne geçilmesinin tek yolu pamuk üreticimizi desteklemektir. Alıcılar da fiyatların dengelenmesi için bekleyiştedir. Henüz ülkemizde hasadın başlamamasına rağmen Pamukta fiyat düşmeye başladı. Acilen hasada girmeden tedbir alınmalıdır. Kütlü pamuğun kilogramının Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 2.70 kuruş ile 3 lira, Ege Bölgesinde 3 lira ila 3.70 kuruş, Çukurova Bölgesi’nde ise 2.90 kuruş ile 3.10 kuruş arasında olacağı öngörülmektedir. Pamuk hasadına çok az bir süre kala bu dönemde, Pamuk fiyatlarındaki ciddi düşüş üreticilerimizi endişelendirmektedir" şeklinde konuştu.

‘PRİM EN AZ 1.30 KURUŞ OLMALI’

Üreticinin derdine çare olmak için öneriler sunan Tuna, “2019 yılı destekleme tebliği bir an evvel açıklanmalıdır. Pamuk primlerinde gerekli düzenleme biran evvel yapılmalı, prim kilogramda en az 1.30 kuruş olacak şekilde belirlenmeli ve pamuğunu satan üreticinin primi hemen ödenmelidir. Üreticimizin mağduriyetinin giderilmesi ve üretimde kalabilmesi için prim desteğinde dekara üst sınır olarak 500 kilogram kota getirilmesi uygulamasından vazgeçilmelidir. Pamukta sürdürülebilirlik için sanayicinin pamuğunu iç piyasadan temin etmesi teşvik edilmelidir. Yaklaşan pamuk hasadının başta üreticimiz olmak üzere bütün taraflar açısından bereketli geçmesini diliyorum” diye konuştu.