Aydın’da adli yıl açılışı dolayısıyla tören düzenlendi. Aydın Adliyesi önünde yapılan törene Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Kasım Tüten, Aydın Adli Yargı Komisyon Başkanı Erhan Yıldırım, Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, hakim, savcı ve avukatlar ile adliye personeli katıldı.
Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

ADALET VURGUSU

Törende konuşan Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt, “Adli Tatil boyunca, dinlenemeden çalışmak zorunda kalan Cumhuriyetin Savcılarını, hakimlerimizi, hükümlerin meşruiyetinin olmazsa olmazı, adil yargılanma hakkının teminatı avukatları, adliye çalışanlarını ve emniyet mensuplarımızı buradan saygıyla selamlıyorum. Yine çok yorulacak ama asla yılmayacağız. Masum vatandaşların adliyeden ve adaletten, dolayısı ile en temel hakları olan özgürlüklerinden emin olmaları gerektiğini hiç bir zaman unutmayacağız. Vurgulamak isterim ki; bunu yapmak hukukçu namusunun ve şerefinin en temel gereği ve boynumuzun borcudur” dedi.

“ADALET GÜVENİ DAHA DA AZALDI”

Yeni adli yıla tartışmalar içerisinde girdiklerini kaydeden Başkan Bozkurt, “Barolarımızın büyük çoğunluğu, her yıl olduğu gibi bu yıl da, geleneğe bağlı kalarak, açılış törenlerini kendi evlerinde, yani adalet saraylarında gerçekleştirmektedir. Biz de Aydın Barosu olarak, kuvvetler ayrılığı ilkesi ile yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı gereği olması gereken yerde, kendi Adalet Sarayımızda adli yıl açılışını gerçekleştiriyoruz. Yargının bağımsız ve tarafsız olması yanında, şeklen de tarafsız ve bağımsız görünmesi evrensel bir kuraldır. Ne yazık ki, Yargıtay Başkanlığı kendi ev sahipliğinde gerçekleştireceği töreni, bu kuralı unutarak, yargı erkine ait bir mekan yerine Yürütmenin Sarayı’nda yapmayı tercih etmiştir. Önceki yıllarda yüksek yargı mensuplarının cübbede düğme arayıp ilikleme çabası, yürütmenin önünde dik duramayıp eğilip bükülmesi, yargının yürütme ile uyumlu olması gerektiğine dair söylemleri yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığına gölge düşüren görüntüler olarak yurttaşlarımız arasında adalete güveni daha da azaltmıştır. Kuvvetler ayrılığının fiilen yok edildiği bu manzaralar, hukuk tarihimize ne yazık ki siyah bir fonun önüne yazılmış eğik cümlelerle geçecektir. Devlet geleneğimizde yargı organlarının yürütme organına göstereceği saygı, eğilip bükülmek şeklinde değildir ve asla olmamalıdır. Saygı ile en küçük bir ilgisi olmayan bu akıl almaz görüntülerin, yeni adli yılda tekrarlanmamasını diliyoruz. Zira, yargı eğilip bükülürse adalet ölür. Eğer bir ülkede adalet yozlaşırsa, o memleketin dibi oyulmuş demektir. Adaleti çökmüş bir milleti yok olmaktan hiçbir güç kurtaramaz. ‘Kanun karşısında eşkıya İnce Memed de birdir, Başvekil İsmet Paşa da’ diyen Yaşar Kemal’in bu anlamlı sözleri hepimize, tüm yargı mensuplarına ışık tutsun” şeklinde konuştu.

DİYANET İŞLERİNİ KINADI

Bozkurt, “Yurttaşlarımızın adliyeden, yargıdan, dolayısı ile en temel hakları olan adaletten emin olmaları için savunma makamı olarak çalışmaya, yorulsak da halkın ve hakkın sesi olmaya devam edeceğiz. Bir tek yurttaşımızın bile adaletten kuşku duymadığı, yargının her üç ayağının da en sağlıklı koşullarda, bağımsız ve tarafsız bir şekilde, anayasada yazılı olan güvence ile çalışabildiği, yalnızca daha hızlı ve kaliteli yargı hizmetini nasıl verebileceğimizi konuştuğumuz adli yılları görmek dileğiyle; tüm yargı mensuplarımızın adli yılını kutluyorum” dedi. Ayrıca törende Başkan Bozkurt, “Cuma hutbesinde 30 Ağustos’u, zaferin büyük komutanı Atatürk’ü anmadan anlatmaya kalkarak cami cemaatlerini dahi birbirine düşüren Diyanet İşleri Başkanını kınıyorum. Başta laiklik olmak üzere, Atatürk’ün koyduğu ilkelere sımsıkı sarılarak, hukuka inanıp, bütün samimiyetimizle çalışarak çocuklarımıza güzel bir ülke bırakabileceğimizi, bu konuda en büyük görevin ise, bizzat Atamızın kurduğu kurumların başında bulunan kişilere düştüğünü ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.