Söke Ticaret Odası öncülüğünde gerçekleşen toplantıda kalıcı miras listesine girilebilmesi için yürütülecek çalışmaların yol haritasını belirlendi. Aydın’ın Söke ilçesi Güllübahçe Mahallesi Turunçlar mevkisinde bulunan Defne Kahvaltı Salonunda düzenlenen toplantıya, AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, İlçe Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Belediye Başkanı Levent Tuncel, Adnan Menderes Üniversitesi Söke İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Neval Genç, Söke Ticaret Odası Başkanı Haluk Kutlay, AK Parti Söke İlçe Başkanı Namık Yıldırım, İYİ Parti İlçe Başkanı Çağlar Çelikez, Priene Kazı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Hakan Mert, Ticaret Odası yönetim kurulu ve meclis üyeleri katıldı.

İLK ADIM ATILDI

Mimarlık literatüründe kent planlaması ve yağmur suyu kanalları ile modern kentleşmenin örnek kenti olarak gösterilen, Bilge Bias ve Büyük İskender gibi tarihin önemli isimlerinin yaşadığı Priene Antik Kenti'nin UNESCO kesin listesine girebilmesi için Söke Kaymakamlığı, Söke Belediyesi, Söke Ticaret Odası ve Kazı Başkanlığı öncülüğünde çalışmalar yürütülecek. Kalıcı Miras Listesi’ne girebilmek için yapılan ilk adım toplantısına katılanlara teşekkür eden Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Kutlay; “Amacımız 2018 yılında UNESCO geçici listesine aldırmayı başardığımız Priene'nin yapılacak çalışmayla kesin listeye girmesini sağlamak. Bu konuda Söke Kaymakamımız, Belediye Başkanımız ve Aydın Milletvekilimizin de desteğini alarak ilerlemek istiyoruz. Atılacak adımlar için fikir alışverişinde bulunmak ve Priene için farkındalık oluşturmak üzere toplantıyı düzenledik. İleri ki günlerde hep birlikte daha büyük adımlar atacağız” dedi.

MERT, SÖKELİLERİ PRİENE’YE SAHİP ÇIKMAYA DAVET ETTİ

Priene Kazı ekibi Başkanı Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. İbrahim Hakan Mert, kahvaltılı basın toplantısında Priene antik kenti ve kalıcı miras listesine girebilmek için yapılması gerekenler konusunda bir sunum yaptı. Kentin arkeoloji ve mimarlık tarihi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Mert, Sökelilerin kentin kıymetini bilmesi gerektiğini ifade etti. Kazı Başkanı Mert, UNESCO Dünya Miras kalıcı listesine girebilmek için izlenecek yolları açıklarken, başta kurumlar olmak üzere tüm Söke halkından destek ve projeye sahip çıkmalarını istendi. Mert, önümüzdeki süreçte kesin listeye girebilmek adına çalışmaların hızlandırılacağını söyledi. Öte yandan ADÜ Söke İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Neval Genç'te oluşturulacak heyete hem ev sahipliği hem de ekipte yer almaya hazır olduklarını ifade etti.

HEDEF 3 YILDA LİSTEYE GİREBİLMEK

Projenin Söke başta olmak üzere Aydın’ın kültür turizmi ve tarihi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan İlçe Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu da; “İlçemizin tarihi ve kültürel miraslarından Priene Antik Kenti, geçtiğimiz yıl Mayıs ayında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne listesine alınmıştı. Priene'yi UNESCO'nun kalıcı listesine nasıl sokabiliriz konusunda fikir jimnastiği yapmak üzere toplandık. Çalışmaların sekretaryasını yapmak üzere komisyon kurulması kararını aldık. Bergama geçici listeye alındıktan sonra üç yıl gibi kısa bir sürede kesin listeye girmeyi başarmış. Bizimde hedefimiz önümüzdeki 3 yıl içerisinde kalıcı listeye girebilmek. Uzun bir yol ve şüphesiz Söke halkının da buna sahip çıkması gerekiyor. Priene kentinin anlatılması ve tanıtımı da çok önemli” diye konuştu.

“TEK YÜREK OLMALIYIZ”

Priene gibi kültür mirasının tam anlamıyla farkında olunmamasının kendisini üzdüğünü ifade eden AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi ve Aydın Milletvekili Metin Yavuz; “İş gezileri kapsamında gittiğim New York’ta Belediye binası önünde Priene’nin ızgara şeklinde planı var. Başkaları buranın farkına varmış ama biz Sökeliler olarak varamamışız. Ama geç kalınmış bir şey yok. Roma İmparatorluğu için çok önemli bir yere sahip olan Pompei bile güneşin altında rehberler tarafından yalnızca tarih anlatılıyor ama burada hem şehri yaşayacaklar hem de tarihi anlatılabilecek. Bu şehri kalıcı miras listesine kazandırmak kolay bir çalışma değil ama başlamamız lazım. İlk önce şehirde yaşayanlar, Sökeliler bu ilgiyi göstermeli. Bu çalışmalar sayesinde hem Söke hem de Güllübahçe mahallesi kazanacak. Yerel yönetimlerin ve Kazı ekibinin yapacağı çok iş var. Biz siyasiler olarak projenin hızlanması ve çözüme kavuşması için yoğun çaba sarf edeceğiz. Telefonumuz 24 saat açık. Sökeliler olarak kazı ekibimize de sahip çıkmalıyız. Bazen bu işler sadece maddiyatla değil manevi destekle yürüyor. Prof. Dr. İbrahim Hakan Mert hocamız her türlü desteğin sağlanması lazım. Şehrimizin bu konuda yumruğu tek yürek olarak vurması gerekiyor. Gerek sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları, siyasiler hep birlikte çalışması gerekiyor. Sizler bizleri ne kadar rahatsız ederseniz, bizler de o kadar çalışırız. Latmos’da da koruma alanı çalışması var. Milli Park olma yolunda ne gerekiyorsa yapacağız. Priene’yi de bu projeyle özdeştirirsek Söke için çok güzel bir turizm merkezi ortaya çıkacaktır. Bu durum ticaret açısından da fayda sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

“PRİENE NEW YORK’A ÖRNEK OLMUŞ”

Priene Antik Kenti antik dönemin planlı şehri olmasıyla da günümüz belediyeciliğinde önemli örnek yerleşim alanlarından biri. Şehrin yeni planı, yolların birbirini dik açı ile kestiği bir dikdörtgendir. Şehirdeki tüm kavşaklar arasındaki mesafe aynıdır. Dolayısıyla şehir 80 eşit alanlı bloğa ayrılmıştır. Özel evler, her bloğa sekiz ev seklinde düzenlenmiştir. Şehirde temiz su ve kanalizasyon yapıları açıkça görülebilir. Şehir günümüzün modern şehir planı olan Miletli Mimar Hippodamus tarafından geliştirilen ‘Grid Sistemi’ ile inşa edilmiştir. New York şehrinin belediye binasının girişinde Mimar Hippodamus’un heykeli bulunmaktadır. Bazı kaynaklara göre; New York şehrinin planı hazırlanırken, Hippodamus’un Priene kenti şehir planı örnek alınmıştır. Athena Polias tapınağı, şehrin batı yarısında, ana yolun kuzeyinde yüksek bir terasa kurulmuştu. Yüksek bir isçiliğin eseri bir merdivenle çıkılan bu tapınak ön yüzünde 6 kolonu bulunan (hexastyle) bir yapıya sahiptir. Tapınağın mimarı aynı zamanda Dünyanın Yedi Harikasından biri Mausoleum’un da mimari Pytheos’tur.