Efeler'e bağlı, yaklaşık 3 bin 500 nüfuslu Kardeşköy Mahallesi, bamyası ile ön plana çıkıyor. Bamyanın hem üretildiği, hem de işlendiği mahalle, kendisinin yanı sıra çevre mahallelerin bamyalarını da pazarlıyor. Mahalleden pazarcılar, gıda fabrikaları ve vatandaşlar bamya alıyor. Geçmiş yıllara göre daha az bamyanın ekildiği mahallede, her yaştan vatandaşlar özellikle fabrikalar için bamya sap kesim işi yapıyor.

“ÜRETİCİ BAMYA FİYATLARINDAN MEMNUN”

Mahalle sakinlerinden Bayram Er, bamya sezonunun ortasında olduklarını belirterek, "Kardeşköy, 30 yıldır bamya üssüdür. Mahallemiz ve çevresindeki mahallelerde, her zaman bamya ekimi yapılır. Bamyada hasat sezonu Mayıs ayında başlar, Ekim ayına kadar devam eder. Mayıs ayında ilk ürün çıktığında bamyanın kilosu toptan 20 liraydı, pazarda da 30-40 liraydı. Şu anda bizden fabrika 5 liradan, pazarcı da 6-7 liradan toptan bamya alıyor. Pazarda da bamya 8 lira ile 15 lira arasında alıcı buluyor. Üreticimiz, bu bamya fiyatlarından oldukça memnun" dedi.

SAP KESİM ÜCRETİ 60 KURUŞ

Fabrikaların kendilerinden aldıkları bamyaları hem yurt içinde, hem de yurt dışında pazarladıklarını ifade eden Er, “Türkiye'nin birbirinden önemli gıda fabrikaları mahallemizden bamya almayı tercih ediyor. Fabrikalar, bamyayı sapsız alıyor. Bu durum, mahallemizin gelir kaynaklarından birisi haline geldi. Mahallemizin neredeyse tamamı, kilogramı 60 kuruştan bamya sap kesimi yapıyor. Kesim işinden vatandaşımız günde ortalama 60-70 lira para kazanıyor. Fabrikalar da aldıkları sapsız bamyaları konserve veya dondurulmuş gıda haline getirip hem yurt içinde, hem de yurt dışında satıyor" diye konuştu.

3 BİN TON BAMYA SATIŞI

Mahallesinden yıllık 3 bin ton bamya satıldığını kaydeden Er, “Satılan 3 bin ton bamyanın hepsi, kendi mahallemize ait değil. Bunun içinde çevre mahallelerin bamyaları da var. Zaten bu yıl mahallemizde bamya ekimi çok fazla yoktu. Mahallemiz yıllık bamya satışından 20 milyon TL'nin üzerinde ciro elde ediyor" ifadelerini kullandı.