İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, TBMM Başkanlığı’na Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Soru önergesinde dünya zeytinyağı ihracatının yüzde 10’undan fazlasını Türkiye’nin karşıladığını, Aydın’ın yağlık zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 24’ünü; zeytinyağı üretimininse yaklaşık yüzde 21’ini gerçekleştirdiğini hatırlattı. Türkiye’nin kişi başı zeytinyağı tüketiminde oldukça geride olduğunu belirten İYİ Parti'li Sezgin, iç tüketim yetersiz olduğundan ihracat ve uluslararası rekabet gücünün daha önemli hale geldiğini ifade etti.

"DESTEK NEDEN DÜŞÜRÜLDÜ?"

Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı üretim maliyetlerinin de diğer ülkelere göre oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Sezgin, bu durumun uluslararası rekabette Türk üreticileri zor durumda bıraktığını, bu nedenle destekleme ve kamusal katkının artırılması gerektiğini belirtti. Hal böyleyken geçmişte zeytinyağı üreticilerine dekar başına verilen desteğin 160 kilogram üzerinden hesaplanırken, 2019 yılında ortalama 90 kilo üzerinden uygulanmasını eleştiren Sezgin, bu durumun üretimi düşüreceğine dikkat çekti.

TARIM BAKANINA ZOR SORULAR

Soru önergesinde destekleme ölçütünün değişme sebebini gündeme getiren İYİ Parti'li Sezgin, ayrıca şu soruları yöneltti: "Kilogram başına 80 kuruş olan desteklemeyi artırmak için çalışmanız var mı? Desteklemenin azalmasının üretimi de düşüreceğini göz önünde bulunduruyor musunuz? Kaliteyi ve verimi artırmaya yönelik tedbir alacak mısınız? İç tüketimi artırmak için zeytinyağında KDV’yi yüzde 1'e indirecek misiniz? Zeytinyağı sektöründe lisanslı depoculuğun teşvik edilmesine ve modern laboratuvarların kurulmasına yönelik teşvikler yapılacak mı? Jeotermal enerji santrallerinin, zeytin dahil olmak üzere çeşitli tarımsal ürünlerin verimliliği üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik olarak Bakanlığınız tarafından herhangi bir tedbir alınması düşünülmekte midir?”