Aydın'ın Koçarlı ilçesine bağlı Çakmar Mahallesi'nde faaliyet gösteren ADÜ Ziraat Fakültesi, adeta çiftlik gibi çalışıyor. 120 öğretim görevlisi ve bin 770 öğrencisi bulunan fakülte, sahip olduğu 2 bin 400 dönüm arazi üzerinde hem hayvansal, hem de bitkisel üretim yapıyor. Doğal olarak üretimini yaptığı mısırı, sütü, peyniri, dondurmayı ve hayvanları piyasaya satan fakülte, elde ettiği gelirle de yatırımların ve öğretim üyelerinin bilimsel çalışmalarının gerçekleşmesine destek oluyor.

FAKÜLTEYİ GEZDİRDİ

ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Aydın ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, basın mensupları ile kahvaltıda buluştu. Kahvaltı öncesi, Dekan Yardımcısı Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Ali Kaptan ve Çiftlik Müdürü Ahmet Kulaç ile birlikte gazetecilere fakültenin üretim tesislerini gezdiren Gençsoylu, fakülte ve yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

FAKÜLTE ÇİFTLİK İÇERİSİNDE

Gençsoylu, ADÜ Ziraat Fakültesi'nin 25 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve Türkiye'nin çiftlik içerisinde faaliyet gösteren tek fakültesi olduğunu söyledi. Fakültenin 2 bin 400 dekar arazisi bulunduğunu belirten Gençsoylu, "Arazimizin bin 500 dekarlık kısmında yoğun bir şekilde tarımsal faaliyette bulunuyoruz. Bin 300 dekarlık alanda mısır üretiyoruz. Tabi işçi eksikliğinden dolayı sebze ve meyvecilik alanlarına çok fazla eğilemiyoruz. Bunlarda üretimimiz yok mu? Tabi ki var. Ama istediğimiz seviyede değil. Bitkisel üretimin yanı sıra hayvansal üretim de yapıyoruz. Koyun, keçi, tavuk ve inek besleme ünitelerimiz var. Süt, peynir, dondurma gibi daha birçok ürün yapıyoruz. Ürettiğimizi piyasaya satıyoruz. Satışları fakültemizin prestiji ve tanıtımı için yapıyoruz. Fakülte olarak bu yıl 2,5 milyon TL ciro elde edeceğimizi tahmin ediyoruz" dedi.

DOĞAL ÜRETİM

Bitkisel ve hayvan üretimlerde kesinlikle koruyucu madde kullanmadıklarını ifade eden Gençsoylu, doğal olarak ürettikleri yem bitkileri ile hayvanlarını beslediklerini söyledi. Gençsoylu, “Hayvanlarımızın yediği yem ürünlerinin çoğunu kendimiz karşılıyoruz. Tamamını karşılamak için de fizibilite çalışması yapıyoruz. Uygun maliyete bunu yapabilirsek, büyük bir ekonomik yükten kurtulmuş olacağız” diye konuştu.

“İYİ ÖĞRENCİLER YETİŞTİRİYORUZ”

Bir sonraki dönemde süt işletmeciliğini ve besi hayvanı üretimini geliştirmeyi planladıklarını kaydeden Gençsoylu, yerli ve milli üretime de ağırlık vermek istediklerini söyledi. İyi ve donanımlı öğrenciler yetiştirdiklerine inandıklarını kaydeden Gençsoylu, “Öğrencilerimiz, üretim yaparak meslekleri ile ilgili bilgiyi öğreniyor. Bu anlamda ender fakültelerden biriyiz. Çünkü bazı ziraat fakültelerinin arazileri bile yok. Fakülte olarak biz iyi öğrenciler yetiştirdiğimize inanıyoruz. Fakültemizden mezun olan öğrencilerimiz, birçok kurumda görev yapıyor. Verdiğimiz eğitimle ilgili hep olumlu tepkiler alıyoruz” ifadelerini kullandı. Gençsoylu, ihtiyaçları olan 17 işçiyi istihdam ettikleri zaman çok daha güzel işler yapacaklarını sözlerine ekledi.