İncirin yaprağı ve meyvesinde laboratuvarda yapılan araştırmalarda herhangi bir sorun tespit edilmediğini ifade eden Vali Köşger, “ Aydın’ın yüzde 60’ını ürettiği, milli gelire önemli katkı sağlayan ve 15 bin ailenin geçimini sağladığı bir ürünü ayıplı hale getirmek kendi ayağımıza sıkmak gibi bir şeydir” dedi. İncirde kükürt iddialarıyla ilgili Vali Yavuz Selim Köşger, basın toplantısı düzenledi. Valilik salonunda gerçekleşen toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Taha Al ile kurumların çalışanları katıldı. İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu üyesi Özhan Şen, incirde sıfır olması gereken kükürt oranının yüzde 15'e çıktığına ilişkin iddialarına cevap Vali Köşger, “Bunu söyleyen kişi hangi akla hizmetle söyledi bilinmiyor. Herhangi bir bilimsel veriye dayanmadan karakuşi bir açıklama. Aydın’ın dünyada söz sahibi olduğu, kuru incir piyasasının yüzde 60’ının üretildiği bir şehirde, 750 milyon dolar ihracatı olan ilimizde 250 milyon dolar kuru incirden elde edilen bir ürünün ayıplı hale getirilmesi hiçbir şeye hizmet etmez. Hiçbir bilimsel dayanak olmadan böylesine fütursuzca açıklama yapmasını kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Aydın’da 15 bin aile incirden geçimini sağlıyor. Bu ürünü ayıplı hale getirip elde edeceği kazancı zarar verecek bir durum” dedi.

İHRACATTAN DÖNEN İNCİR YOK


İncirle ilgili tüm araştırmaların yapıldığını dile getiren Köşger, şunları söyledi: “Biz laboratuvarda hem yaprak hem meyve numunelerini incelediler. Herhangi bir sıkıntı yok. Şuana kadar incirle ilgili kükürtten dolayı bir ürün iadesi olmuş değil. Avrupa’ya ihracat yapılıyor. Mor ışık altında kürdan batırılarak bu işler yapılıyor. Bir sıkıntı olsa incirler geri döner. Geçen yıl ve daha öncesinde kükürt sebebiyle ihracattan dönen incirimiz yok.İnciri kim ayıplı hale getiriyorsa yanlış bilgiye dayanılarak bu işi yapıyor.”

“KENDİ AYAĞIMIZA SIKMAYALIM”


“Jeotermale karşı yapılan mücadele doğru eksende yapılması gerekir” diyen Vali Köşger, “Kendi ürettiğimiz bir malı ayıplı hale getirmek bu mücadelenin doğru eksende olduğu anlamına gelmez. Jeotermal milli bir servet. Aydın’ın toprağının altında iki Mavi akıma bedel jeotermal enerji var. Bu milli servetten doğru şekilde yararlanılması lazım. Dünyanın kullandığı ve uyguladığı sistem ve standartlarla sağlamamız lazım. Aydın bu imkandan maksimum seviyede faydalanmalı. Onun dışında jeotermalle inciri karalamaya kalkmak doğru bir şey değil. Aydın’ın ürettiği, milli gelire önemli katkı sağlayan ve 15 bin ailenin geçimini sağladığı bir ürünü ayıplı hale getirmek kendi ayağımıza sıkmak gibi bir şeydir. Aydın’a zarar vermek adına yapılmıştır” şeklinde konuştu.