Nazilli’de Yeni Mahallede Albay Karaoğlanoğlu Caddesi üzerinde hizmet veren Salahiddin Geliş (80), hala enerjiyle çalışmaya devam ediyor. 68 yıldır berberlik yapan Geliş, Ömrünün ve enerjisi yettiği yere kadar çalışmaya devam edeceğini belirtti. İlçenin en yaşlı berberi olan Salahiddin Geliş, bundan 68 yıl önce ustası Tevfik Akkuzu’nun yanında çırak olarak mesleğe başladı. Askerden gelene kadar Akkuzu’nun yanında çalışan Geliş, askerden sonra bir arkadaşıyla ortak berber dükkanı açtı. Geliş 28 sene beraber çalıştığı ortağının rahatsızlanmasından sonra dükkanı tek başına devir aldı. Daha sonra şimdi çalıştığı yaklaşık 30 senedir işlettiği berber salonunda hizmet vermeye devam ediyor. Çıraklık döneminde Demirci Mehmet Efe'ye hizmet veren 80 yaşındaki ustaların ustası Salahiddin Geliş berberliğe hala aynı enerjiyle devam ediyor.

“30 SENEDİR AYNI İŞYERİMDEYİM”

Berberlik mesleğine 1951 senesinde, 12 yaşında ilkokulu bitirdikten sonra girdiğini ifade eden Salahiddin Geliş, “Bozdoğan’ın Yazıkent ilçesinde başladım. Daha sonra Nazilli’ye gelerek ustam Tevfik Akkuzu yanında mesleğime devam ettim. Askerden geldikten sonra bir arkadaşımla beraber yer açtık yaklaşık 28 sene beraber çalıştık. Arkadaşım rahatsızlanınca işi ben tek başıma devraldım. 1991 yılında son işyerime geçtim. 30 yıldır aynı işyerimde hizmet veriyorum” dedi.

EFELERE HİZMET ETMİŞ

Efelere hizmet etmenin mutluluğunu yaşadığını dile getiren Geliş, “1954 yılında ustam Tevfik Akkuzu ile tanıştım. 1959 yılına kadar çalıştım. Yörük Ali Efe ve Demirci Mehmet Efe’nin berberleriydi. Biz o ustanın yanında yetiştik. Demirci Mehmet Efe ölene kadar tıraş ettik. Sedef tabancaları vardı. Onun üzerine elini koyar öyle tıraş olurdu" dedi. Demirci Mehmet Efeyle bir anısını anlatan Geliş, "Bir gün geldiğinde ustama neden bunun yüzü gülmüyor diye sordu. Ustamda 'karnı aç olabilir efem' dedi. 'O zaman para verelim simit alsın' dedi. Para verdi 'peynirde ister misin' dedi. Bende 'hayır amca' dedim. Efe’de 'usta bunu bırakma bunda iş var' dedi. Böyle bir anımız var Demirci Mehmet Efe’yle, asla bu konuşmayı unutamıyorum.” şeklinde konuştu.

“EN ESKİ MÜŞTERİM 67 YILLIK”

Mesleğini hala çok sevdiğini söyleyen Geliş, “Gücümün yettiği kadar bu mesleği icra edeceğim. Benim meslek hayatıma 2019 olmasına rağmen halen devam ettirmekteyim. En eski müşterim 67 yıllık hayatını kaybetti. İş adamı Ali An hala müşterimdir” dedi.

“GÜZEL İŞLER YAPILSIN”

Yeni nesil berberlere öğütlere veren ustaların ustası Geliş, “Yeni nesil berberler işlerini iyi icra edip, insanları sevmeleri çok önemli. Bunun yanı sıra yanında kendinden küçük çalışanlara geçirmiş olduğu deneyimleri anlatmalı. Yanlış olanları da anlatıp onları aydınlatmaları çok önemli. Çok berberler görüyorum, dükkanların da tavlalar var. Bunun yerine dükkanlarına kitap koysunlar, dergi koysunlar. Okumalarında yara var. Güzel şeyler yapılsın”

“İŞARET DİLİNİ ÖĞRENDİM, MESLEĞİ ÖĞRENDİM”

Meslek hayatında çok berber yetiştirdiğini ifade eden Geliş, “Yetiştirdiğim 8 tane usta berber var, toplamda 43 kişi yetişti. Ama hepsi dükkan açmadı başka mesleklere yöneldiler. İki tane konuşma özürlü çalışanım vardı. Onların işaret dilini öğrendim. Onlara mesleği öğrettim. Bazı müşterilerim benden olmazdı, o kalfamdan olurdu. Saymakla bitmez yetiştirdiğim ustalar.” dedi. Kendisinin makina mühendisi olan oğluna traş olduğunu ifade eden Selahattin,Geliş “Torunumda traş eder, hepsinin altın bileziği var. Bu meslek ölmemeli. Mesala benim şu andaki çalıştırdığım Şafak Berber Salonunun ücüncü ustasıyım. Burası yaklaşık 126’dır bu isimle yaşıyor. 2-3 göbek müşterimiz var, bu ismimizi unutamıyor” ifadelerini kullandı. Salahittin Geliş 4 çocuğunu bu meslekten kazandığı parayla okuttuğunu belirtip, herkesi işini sevip sahip çıkma tavsiyesine bulundu.