YSK 6 Mayıs’ta İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanı seçimlerinin iptaline karar vermiş, konuyla ilgili gerekçeli kararını ise 22 Mayıs’ta açıklamıştı. Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, avukat sıfatıyla yaptığı değerlendirmede YSK’nın gerekçeli kararında İstanbul seçiminin iptaliyle ilgili hukuken geçerli somut bir gerekçe ortaya koyamadığını iddia etti. Bülbül, “Anlaşılan YSK’nın iptal kararı veren 7 üyesi 18 günden beri iptale haklı bir gerekçe aramış ama bulamamış ve gerekçeli kararı iki temelsiz gerekçeye dayandırmışlardır. Birinci gerekçe 754 sandıkta yasaya rağmen kamu görevlisi olmayan sandık kurul başkanlarının görevlendirilmesi, ikinci gerekçe ise 108 sandıkta sayım döküm cetvelinde imza bulunmamasıdır” ifadelerini kullandı.

“İDDİALAR FOS ÇIKTI”

Açıklanan 250 sayfalık gerekçeli kararın 12 sayfasının AKP'nin başvurusu, 86 sayfasının ilçe secim kurullarına giden, 102 sayfasının ise ilçe seçim kurullarından gelen yazılardan oluştuğunu belirten Bülbül, “Bu karar her ne kadar 250 sayfalık bir karar olarak görünse de iptalden yana karar veren YSK’nın 7 üyesi sadece 12 sayfalık bir gerekçe yazmıştır. Bu 12 sayfalık iptal gerekçesi özü itibariyle AKP’nin itiraz dilekçesinin özetidir. Buna karşılık YSK’nın kararının Seçim Kanunu ve YSK kararlarına aykırı olduğunu belirten 4 üyenin 38 sayfa muhalefet şerhi vardır. İptal gerekçesinde oy çalmaya ilişkin hiçbir gerekçe olmadığı gibi kısa kararın dışında gerekçeler üretilmeye çalışılmıştır. AKP’nin iddia ettiği gibi oyların çalındığı ya da bunun organize bir iş olduğu yönünde tek bir cümle yoktur. 250 sayfa denilen gerekçeli kararın içi tabiri yerindeyse fos çıkmıştır. AKP sözcülerinin beyanlarının kopyasından ibaret hukuki dayanaktan yoksundur” dedi.

SADİ GÜVEN’İN İFADELERİNE DİKKAT ÇEKTİ

YSK’nın bu kararla kendi oturmuş içtihatlarını ve seçim mevzuatlarını hiçe saydığını iddia eden Bülbül, “YSK Başkanı Sadi Güven de, 'Kamu çalışanı olmadığı halde sandık başkanı olarak görev yapan 754 kişinin görev yaptığı sandıkların 750 tanesinde AKP'li üye görev yapmış ve bu sandıklarda AKP bin 104 üye ile temsil edilmiştir' notuyla seçimde hile olmadığını belirterek iptal kararına şerh düşmüştür” sözleriyle YSK Başkanı Sadi Güven’in şerhine dikkat çekti.

"İMAMOĞLU’NUN MAZBATASI ÇALINDI"

CHP’li Süleyman Bülbül, basın açıklamasının son bölümünde şu ifadelere yer verdi: “Üzülerek belirtmek isterim ki YSK’nın 7 üyesi yazdıkları 12 sayfalık gerekçede var olan seçim hukuku ve YSK içtihat ve genelgelerini bir kenara koyarak kendi kendilerini inkar etmişlerdir. Kararda AKP’lilerin iddiası olan çalınan oy iddiası kanıtlanmamış ama İstanbul Büyükşehir Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu’nun mazbatası çalınmıştır. İnanıyoruz ki, 23 Haziran'da İstanbul’da seçmen emaneti Ekrem İmamoğlu’na geri verecektir. 23 Haziran’da her şey çok güzel olacak ve demokrasi mutlaka kazanacaktır."