Kuşadası giriş noktaları, Efes, Meryemana ve Pamukkale’de aralıksız gerçekleşen denetimlerde kaçak havalimanı transferi, kaçak tur ve belgesiz veya eksik belgeli seyahat acentesi ve kaçak rehber denetimleri yapılıyor.

KAÇAK ACENTE VE REHBERLERE DİKKAT

Turist Rehberliği Meslek Kanunu ve Seyahat Acenteleri Kanununa göre yapılan denetimlerde mevzuata aykırı davrananlar hakkında yasal yaptırımlar uygulanıyor. Yaz mevsimiyle canlanan turizm sezonunda kaçak olarak sürdürülen rehberlik ve acente faaliyetlerinin engellenmesi için denetimlerin daha da sıklaştırılacağı öğrenildi. ATRO ve TÜRSAB Kuşadası BTK Yöneticileri, yapılan denetimler sayesinde kaçak tur acente ve kaçak rehber konumundaki kişilerin sıkıntıya girdiğini söyledi. Şaşkınlık doğuran merdiven altı acente ve kokartsız rehberlere rastlandığını da aktaran yöneticiler, bunların arasında Çin ve İran vatandaşlarının dahi olduğunu, başkalarının kokart numarası ile rehberlik yapan kişilere rastlandığını aktardı.

"VATANDAŞLAR MUTLAKA BELGELERİ İNCELEMELİ"

Yapılan denetimler sonucunda kaçak rehberlik ve kaçak acentecilik yapanlar hakkında idari para cezaları uygulanması için ilgili kaymakamlık ve valiliklere evrakların resmi yazı ile bildirildiği dile getirildi. Rehbersiz tur ve rehber-acente sözleşmesi yapmadan tur düzenleyen acenteler ve rehber-acente sözleşmesi yapmadan rehberlik hizmeti veren rehberler hakkında da idari para ve disiplin cezası uygulanması için bu belgelerin Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’ne iletildiği kaydedildi. Vatandaşların turlarda mutlaka TÜRSAB belgeli tur acenteleri ve resmi kokartlı rehber konusunda duyarlı olmaları istendi.