Aydın’da birçok ruhsatsız bahçeli yeri bulunan işletmelerle ilgili olarak 2014 yılında Aydın Valiliği, dönemin Aydın Belediyesi ve Aydın İl Emniyet Müdürlüğü’ne şikayet dilekçesi verdiğini söyleyen Akın Kıraathanesi’nin işletmecisi Akın Obabeli, yasal çerçevede ruhsatsız bahçeli yerlerinin kapatılması gereken işletmelere göz yumulmasına anlam veremediğini söyledi.

“BELEDİYE, BAHÇELİ YERLERİN RUHSATSIZ OLDUĞUNU SÖYLEDİ”

Bahçeli yer yapmak için dönemin Aydın Belediyesi’ne resmi yazıyla başvuruda bulunduğunu ancak kendisine bahçeli yer haricinde ruhsat verilebileceğinin söylendiğini belirten Obabeli, “Bunun üzerine bir üst makam olarak Aydın Valiliği Mahalli İdareler Müdürlüğü’ne çıktım. Çünkü belediye bana var olan bahçeli yerlerin ruhsatsız olduğunu da söyledi. Ayrıca hiçbir bahçeye ruhsat verilmediğini mevcut bahçeli yerlerin de ruhsatsız olduğunu belirttiler. Ben bunun üzerine, ‘Ben de bahçeli yer kullanırsam ne olur’ diye sorduğumdaysa belediye yetkililerince bana şikayet halinde 2 bin lira ceza kesileceği söylendi. Mahalli İdareler Müdürlüğü’ne çıktığımda durumu izah edip bahçeli yer yapmak istediğimi ve belediyenin izin vermediğini, mevcut tüm bahçeli yerlerin de ruhsatsız olduğu yönündeki bana verdikleri bilgiyi ilettim. Mahalli İdareler Müdürü bunun üzerine, ‘Madem böyle yerler ruhsatsız, belediyeye bir soralım’ dedi. Kendim tek tek bahçeli yeri olan ruhsatsız kıraathaneleri tespit ettim. Tespit ettiğim ruhsatsız bahçeli yerlerle ilgili olarak da Aydın Valiliği, Aydın Belediyesi ve Aydın İl Emniyet Müdürlüğü’ne ayrı ayrı şikayet dilekçesi sundum” diye konuştu.

“AYDIN VALİLİĞİ İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATTI”

Aydın Belediyesi’nin söz konusu şikayeti üzerine, bu işyerlerinin bahçelerini apartmanların izinleri doğrultusunda, oyun oynatmayıp sadece sigara içme amaçlı kullandırdığı yönünde cevap verdiğini söyleyen Obabeli, “Yine bunun üzerine biz de buralarda oyun oynandığını ve Aydın Valiliği’nin yerinde tespit ettiğini ilettik. Daha sonrasındaysa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan apartman kullanım alanlarının umuma açık işletmelerce ruhsatlandırabilmesi mümkün mü diye görüş istendi. Netice de öteki işletmeler de bu şikayetten mağdur olacaktı. Bakanlık, böyle bir durumun mümkün olamayacağını, apartmanın kullanım alanının tapu sahiplerinin izni dahi olsa bu alanların kullanılmaması gerektiğini resmi yazıyla cevapladı. Valilik, bu cevabın ardından Aydın Belediyesi’ne gönderdiği resmi yazıda, söz konusu işletmelerin apartman alanlarını kullanmalarının yasak olduğunu belirterek bu yerlerin kapatılmasını istedi. Ancak, Aydın Belediyesi bununla ilgili olarak işlem yapmadı.  Hiçbir işlem yapılmayınca Aydın Valiliği idari soruşturma başlattı. Ben de soruşturma kapsamında çağrılarak bilgi verdim” dedi.

“2015 YILINDA MÜCADELEYİ BIRAKTIM”

Süreç dahilinde soruşturmayla ilgili olarak Aydın Valiliği’nin kendisine bir yazı gönderdiğini söyleyen Obabeli, “Yazıda, gerekli soruşturmanın ardından işyerlerine ceza yazıldığı ve resmi işlemlerin devam ettiği belirtiliyordu. Ben de birkaç ay sonra nerelere ceza kesildiğini, ne tür işlemlerin devam ettiğini öğrenmek için yeniden Aydın Valiliği’ne dilekçe yazdım. Bunun üstüne Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü kanalıyla bakanlıktan görüş yazısı istendi. Bakanlıktan gelen yazıda, belediyenin gerekli yükümlülükleri yerine getirmezse 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 8. Maddesi’ne göre Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yaptırım uygulamasının gerektiği belirtiliyordu. Bunun üzerine Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Aydın Belediyesi’ne yazdığı yazıda, özetle ‘Bu bahçeleri ya siz kapatacaksınız ya da biz’ dedi. Aydın Belediyesi’ne üç kez bu şekilde yazı gönderildi ama herhangi bir cevap alınamadı. Belediyeden herhangi bir cevap gelmeyince ben de artık 2015 yılında mücadele etmeyi bıraktım. 2 yıl inat ettik ama sonuç alamadık” dedi.

“ŞİKAYET ETTİM AMA SONUÇ YOK”

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir hukuk devletini olduğunu söyleyen Obabeli, “Yasalar çerçevesinde, yolda ruhsatsız şekilde ürün satan bir insana zabıta nasıl gereğini yapıyorsa, yine yola işgaliyesini ödemeden ruhsat dışında kalan alan kullanan bir işletmeye zabıta nasıl kanunu dayatıyorsa bu ruhsatsız bahçeli yerlere de gereken uygulanmalı. Belki bu tüm Türkiye’de var ama kanun ortada. Zabıta, herhangi bir yanlış gördüğünüzde şikayet edin diyor. Ben resmi yazılarla şikayet ettim ama sonuç yok. Burada dönemin Aydın Belediyesi’ne Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bakanlığın 2014 Ocak ayında gönderdiği yazıya istinaden görev düşüyordu ama bu görev yerine getirilmedi. Ben şikayetçiyim ama kimle hakkımı arayacağım? Sadece ben de mağdur değilim. Aydın’da sadece kapalı işletme ben değilim. Bunun kafesi, vesairesi çok. Gemisini yüzdüren kaptan oluyor. Sen milyarlarca liralık dükkan al, ondan sonra kıytırık elli metrekare dükkanının önünde alan var diye başkaları kullanıp senin ekmeğinle oynasın. Bu olacak iş mi? 200 metrekare dükkanım var kapalı, atıyorum bir başkasının elli metrekare var, ruhsatsız olarak bahçeli alanı kullanıyor ve belediye de buna göz yumuyor. Devlet belediyeye aslanı kediye boğdurma deyince de ‘Bana ne’ diyor. Durum bu” diye konuştu.  

“BEN HAK ARIYORUM”

Dededen toruna kıraathane işlettiklerini belirten Obabeli, “Bu parayla pulla ilgili değil. Benim az kazandığımla alakalı bir durum değil. Ben hak arıyorum ama bakanlığın ilgili yazısındaki kanuna rağmen Aydın’da dikkati alınmadığı ortada. Bana ceza kesilmiş, bahçeli yer açmak istiyorum devletimiz bana çay bahçesi yap diyor ama orada da oyun oynatamayacağımı söylüyor. Ben kaldırıma masa koyduğumda anında kaldırtırlar ama bunu çiğneyen bir çok işletme var. Kanunlar ve yasal müeyyide herkese eşit uygulanmalıdır” dedi.