Kuşadası Belediyesi ve Giritliler Federasyonu’nun ortaklaşa düzenlediği sempozyum, Türkiye’de Girit araştırmaları düzeyinde düzenlenen ikinci uluslararası etkinlik olacak.

2015 YILINDA BİRİNCİSİ YAPILDI

Sempozyumun birincisi  “Uluslararası Geçmişten Günümüze Girit Sempozyumu: Tarih, Toplum, Kültür” adıyla Kuşadası Belediyesi, Giritliler Kültür, Dostluk ve Yardımlaşma Derneği ile ISCreS ortaklığında, 16-18 Ekim 2015 tarihleri arasında Kuşadası'nda düzenlenmişti. Yunanistan, Fransa, Lübnan ve Türkiye’den farklı üniversite ve kuruluşlardan 29 akademisyen ile temsilci sempozyuma katkı sağlamıştı. Sunulan bildiriler ise Kuşadası Belediyesi’nce 2017 yılında kitaplaştırılarak Girit tarihine, kültürüne katkı sağlanması amaçlandı.

GİRİT ARAŞTIRMA MERKEZİNİN TEMELİNİ OLUŞTURACAK

Sempozyum hakkında bilgi veren Giritliler Federasyonu Başkanı Yunus Çengel, "İleriki bir zaman diliminde kurulması arzu edilen Girit Araştırmaları Merkezine akademik açıdan temel oluşturabilecek etkinliklerden biri olması planlanan bu ulusal bazlı sempozyumda, Türk idaresinden itibaren Girit tarihi, adanın toplumsal ve kültürel yapısı irdelenecek, göç ve göçmenler ile uyum sürecine dair çalışmalarda bulunmuş akademisyenler ve araştırmacılar bir araya gelecektir. Bu bağlamda daha önce yapmış oldukları tamamlanan yüksek lisans ve doktora tezi, makale, rapor, bildiri, alan araştırması gibi çalışmalarını bir kez daha ele alacaklar ancak bu sefer onun hikayesine odaklanacaklar. Karşılaştıkları güçlüklere, metodolojilerine, kaynaklarına değinecekler, çalışmalarının hipotezinden, bulgularından ve ulaştıkları sonuçlardan bahsedecekler ve en nihayetinde ise gelecekte benzer akademik çalışmalarda bulunacak kimselere tavsiyelerinden söz edeceklerdir" dedi.

YURT İÇİ VE YURT DIŞINDAN KATILIM SAĞLANACAK

Çengel, Giritli göçmenlerin farklı iskan bölgelerinden katılacak olan yerel araştırmacılara ve onların çalışmalarına da yer verileceğini belirtti. Çengel, sempozyuma yurt içi ve yurt dışından bilim insanlarının katılacağını, bilgi almak isteyenlerin [email protected] adresinden bilgi alabileceklerini sözlerine ekledi.