Aydın’ın 'sakin şehir' unvanlı ilçesi Yenipazar’da bulunan Yörük Ali Efe Evi Müzesi bahçesinin hali, büyük tepki çekiyor. Yörük Ali Efe Evi Müzesi’ni ziyaret eden misafirler, bahçenin perişan halini görünce şaşkına dönüyor. Müze bahçesindeki otların uzamasının yanı sıra, hayvan leşleri de dikkat çekiyor. Müze bahçesinde Ramazan Bayramı münasebetiyle bayram temizliği yapılmadığı da göze çarpıyor.

FARE ÖLÜLERİ VAR!

İsmini vermek istemeyen bir müze ziyaretçisi, daha önce de ziyarete geldiğini ancak ilk defa böylesi olumsuz bir manzara ile karşılaştığını aktararak, “Yörük Ali Efe Evi Müzesi’ne ilk defa gelmiyorum. Eskiden de birkaç kez gelmiştim. Otlar aşırı büyümüş, bahçenin içerisinde fare ölüleriyle karşılaştım. Yarın BİMER’e yazı yazacağım. Kültür Bakanlığı ve Yenipazar Belediyesi tarafından bahçenin bakıma alınmasını istiyorum. Ben dışarıdan bir misafir olarak bunları söylüyorsam, Yenipazar halkının bunu daha önceden bildirmesi gerekirdi” diyerek tepki gösterdi.

YANDIKTAN SONRA MÜZE OLDU

Milli Mücadele kahramanlarından Yörük Ali Efe, hayatının son döneminde Yenipazar’da yaşadı ve vefatından yaklaşık 30 yıl sonra ikamet ettiği ev tamamen yandı. 1995 yılında Aydın Valiliğince Kültür Bakanlığına yapılan önerinin kabul edilmesi üzerine, evin müze yapılmasına karar verildi. Mirasçıların da müze yapılması koşuluyla evi bağışlaması üzerine, Yörük Ali Efe'nin Evi'nin tahsisi 1999 yılında tamamlanıp aslına uygun olarak restorasyonu gerçekleştirildi.

MEZARI BAHÇENİN İÇERİSİNDE

Yörük Ali Efe’nin Muslukuyu Mezarlığı’ndaki mezarı da, Bakanlar Kurulu’nun 29 Ağustos 2000 tarih ve 2000/1252 sayılı kararı ile müze bahçesine taşındı. Yörük Ali Evi Müzesi, Aydın Müzesi Müdürlüğü'ne bağlı bir birim olarak 8 Haziran 2001 tarihinde, Kültür Bakanı M. İstemihan Talay tarafından ziyarete açıldı.