Kendi deyimiyle Köşk’ün yerli belediye başkan adayı Veli Tuna, gazetemize projelerini anlattı. Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Durmuş Ali Kılınç’a konuşan Tuna, bugüne kadar yaptığı görevler dolayısıyla Köşk’ün sorunlarını ve ilçenin gelişimine katkı sağlayacak konuları çok iyi bildiğini belirterek buna göre projeler hazırladıklarını kaydetti.

‘İLÇEMİZİ YAŞANABİLİR BİR KÖŞK HALİNE GETİRECEĞİZ’

Köşk’ün sorunlarına ne kadar hakimsiniz?
  7 yıl Köşk Ziraat Odası Başkanlığı yapan Veli Tuna, o dönem çiftçilerin daha uygun fiyata gübre ve ilaç alımı için oda bünyesinde ilaç-gübre bayiliği açtıklarını hatırlatıp, oda olarak iyi tarım ve organik tarım sertifikası vererek çiftçileri özel firmalara mahkum etmekten kurtardıklarını söyledi. Sorunların akılcı yöntemlerle çözüldüğünü kaydeden Veli Tuna, şöyle dedi: “7 yıllık oda başkanlığımız ve halen yürütmekte olduğum Köşk Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi başkanlığı görevim dolayısıyla ilçemizin her köşesinin sorunlarını çok iyi biliyorum. Bu sorunları çözüme kavuşturacak projelerimizi açıkladık. Şimdi ilçeme olan minnet borcumu ödeme vakti. Halkımız teveccüh gösterip bizi tercih ederse el ele ilçemizi yaşanabilir bir köşk haline getireceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.”

‘PROJELERİMİZ İLE ÇİFTÇİNİN ÜRÜNÜNE KATMA DEĞER SAĞLAYACAĞIZ’

Tarım kenti olan Köşk’te çiftçiler ve tarım ürünleri için nasıl bir proje çalışmanız var?
  Veli Tuna; “Köşkümüz tarım ve ticaret kenti. Çiftçinin ürününe katma değer sağlayacak projelere önem verdik. Yerli ürünler pazarı ve festivallerle Köşk’ün ürünlerine katma değer sağlayıp, üreticinin kazancını yükseltmenin planlarını yaptık. İlçemizde eskiden kurulan kestane pazarını şimdi yerli ürünler pazarı olarak kurmayı planlıyoruz. Köşk, ticaretin önemli bir yer tuttuğu kentimiz. Çiftçimizin ürettiğinin doğrudan satışını yapabilmesi için bu pazarı önemsiyoruz. Çiftçimizin ekonomik refahı ne kadar yüksek olursa kentimizin de o kadar ekonomik düzeyi yüksek olur. Ürünlerimizin tanıtımı için festivaller düzenleyeceğiz. Bu festivallerle ürünlerimizin katma değerini artırmayı planlıyoruz. Diğer yandan ilçemizde bulunan orta ölçekli KOBİ’lerin ulusal ve uluslararası pazarlarda ürünlerini tanıtması için kurumsal yapıda rekabet edebilmesi için gıda üretim ve paketleme sitesi kuracağız. Üreticilerimizin ve tüccarlarımızın kestane, incir, çilek ve narenciye gibi ürünlerini muhafaza edebilecekleri soğuk hava tesisi kuracağız.”
  Köşk’ün bazı sokakları minibüs garajı olarak kullanılıyor, seçildiğiniz takdirde bu sorun ortadan kalkacak mı ?
  Veli Tuna: “Maalesef ilçemizde bir minibüs garajımız yok. Mahalle minibüslerimiz sokak aralarından kalkıyor. Başçayır Birlik, Ilıdağ Birlik, Koçak İlyasdere ve Köşk Birlik araçlarımız hergün düzenli seferler yapıyor. Hafta sonu ise her köyümüzden yüzlerce araç geliyor. Sokak aralarından minibüs duraklarının olması gelişmiş bir kente yakışmayan görüntüler oluşturuyor. Bunu inşallah sonlandıracağız ve Köşk’ü adını yakışır bir şehir haline getirmek için ilçemize bir minibüs garajı kazandıracağız.”

‘ÖNCELİĞİMİZ KAPALI PAZARYERİ OLACAK’

Köşk’te Cumartesi günleri sokak aralarında kurulan pazaryeri için de bir proje hazırladıklarını dile getiren Veli Tuna, “Bizce Köşk’ün en büyük eksiklerinden birisi Kapalı Pazaryerinin olmamasıdır. Diğer bütün ilçelerde var ama maalesef Köşk’ümüzde bu zamana kadar bir tane kapalı pazaryeri yapılamadı. Göreve geldiğimizde ilk önceliğimiz bu olacak. Gerek vatandaşlarımız gerekse pazarcı esnafımızın işlerini kolaylaştıracağını düşündüğümüz bu projemiz ile ilçenin önemli bir sorununu çözmüş olacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

‘KÖŞKLÜLERİ FESTİVALLER VE AÇIK HAVA SİNEMASIYLA BULUŞTURACAĞIZ’

Köşklülerin sosyal hayatına katkı sağlayacak projeniz var mı?
Veli Tuna; “İlçemizin en önemli eksikliklerinden biri de vatandaşlarımızın hafta sonu ailecek gidip hoş vakit geçirebilecekleri bir mesire alanımız bulunmuyor. Bunun için ilçemizde çok güzel yerler var. Biz bu eksikliği de gidereceğiz inşallah. Yani mesire alanı için doğal bir ortamımız var. Buralarda yapacağımız düzenlemelerle kentimizin önemli bir eksikliğini daha gidermiş olacağız. Diğer yandan festivaller ile kentimizin sosyal hayatına ayrı bir katkı sunmayı planlıyoruz. Yılın belli dönemlerinde ilçemizde offroad motosiklet etkinleri düzenlemeyi planlıyoruz. Dönem dönem mahallelerimizde ve ilçe merkezinde açık hava sineması hizmeti vereceğiz.”

‘GES VE RES SİSTEMLERİ KURACAĞIZ’

 Köşk’ü geliştireceğini düşündüğünüz, şehri yaşanabilir bir kent yapacak diğer projelerinizden bahsedermisiniz ?
Veli Tuna; “Köşk Tepesi dediğimiz bölgede TOKİ ve sosyal tesis projemiz var. Tasarruf etmek adına belediyemize ait tesislerde güneş enerjisi sistemi (GES) ve rüzgar enerji sistemi (RES) projelerimiz var. Bütün Köşklülerin yararlanabileceği, öğrencilerimizin rahat huzurlu derslerini çalışabileceği bilgisayar donanımlı halk kütüphanesi kuracağız. İlçemizdeki eğitim gören yoksul ailelerin çocuklarına eğitim ve ulaşım yardımları yapacağız. Baklaköy’ün altından geçen akarsuyun çevresine sosyal alanlar, yürüyüş yolları, bisiklet yolları ve oyun alanları yapacağız. Sosyal belediyeciliğe önem vereceğiz. İlçemize huzurevi ve kreş kazandıracağız. Bazı alanlara ücretsiz Wİ-Fİ hizmeti sunacağız.”

‘ÜST GEÇİT YAPACAĞIZ’

“Büyükşehir Belediyesi ile koordineli çalışıp ilçemize otobüs terminali kazandırmayı düşünüyoruz. Her mahallemize iyi su içme çeşmeleri koyarak vatandaşlarımızın iyi suya ulaşımını kolaylaştıracağız. İlçemizde trafik kazalarını önlemek ve vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak için üst geçit yapacağız. İlçemizin ticaret merkezi olmasından dolayı gelen giden misafirlerimizin yararlanabileceği belediyemize katkı sağlayacak otel projemizi hayata geçireceğiz.”  Köşk’ün önemli bir bölümü de mahaller de yaşıyor. Mahalleler için ayrı projeleriniz var mı ? 
  Veli Tuna; “Mahallelerde eksik kalan yatırımları tamamlayacağız, düğün salonu olmayan mahallelerimizin bu sorununu çözeceğiz. Mahallelerimiz için halı saha, altyapı gibi projelerimiz var. Bütün ibadet yerlerimizin zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak ve bakımlarını yapacağız.”

‘KÖŞK’ÜMÜZÜ ORTAK AKILLA YÖNETECEĞİZ’

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı ?
Veli Tuna; “Bütün bunları yaparken ‘biz yaptık oldu’ mantığı ile değil, halkın ortak kararıyla hareket edeceğiz. Köşk’ümüzü ortak akılla yönetmek için iş adamı, çiftçi, eğitimci ve siyasetçilerin yer aldığı kent konseyini kuracağız. Belediye kapalı kapılar ardından değil, herkese açık ve hesap verilebilir bir şekilde yönetilecek.”