2017 yılında yaklaşık 52 bin kişinin ziyaret ettiği Afrodisias’ı 2018 yılında bir ay eksik olmak üzere yaklaşık 65 bin kişi ziyaret etti. Ziyaretçi artışında tanıtım faaliyetleri, Çin gibi ülkelerde Türkiye yılı ilan edilmesinin etkili olduğu düşünülürken, Ege Bölgesi genelinde yerli turistlerin de ilgi göstermeye başlamış olmasının bir faktör olduğu belirtiliyor.

ESKİ GÜNLER ARANIYOR

Bununla birlikte 2018’de bir artış olsa da, Afrodisias geçmiş yıllardaki ziyaretçi sayısına yaklaşabilmiş değil. 2015 yılından önce her yıl ortalama 150 bin kişinin ziyaret ettiği Afrodisias’ta 2016 yılında bu rakam 69 bine düştü. 2017 yılında turist sayısı 52 binlere gerilerken, bu yıl küçük de olsa bir artış oldu.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ

Ziyaretçi sayısının 2015 yılı öncesine yaklaşamaması ise en çok turistik işletmeleri derinden etkiledi. Yerli vatandaşlar yüksek olan giriş ücretlerinden dert yanarken, ilçe dışından gelen misafirlerine müzeyi gezdiremediklerini, bunun ilçe adına bir kayıp olduğunu kaydediyorlar. Özellikle Geyre Mahallesi'nde kentin ortaya çıkartılmasında büyük emeği olan mahalle sakinleri giriş ücretlerinin yüksekliği nedeniyle emek verdikleri, gençliklerinin geçtiği kenti ziyaret edemediklerini vurguluyorlar. Özellikle Ağustos ayında düzenlenen Afrodisias Festivali'nde dahi girişlerin geçmiş yılların aksine ücretli olması vatandaşların büyük tepkisini çekmişti.

ÇİNCE BROŞÜR HAMLESİ

Öte yandan Karacasu’nun binlerce yıllık tarihi değerini daha iyi tanıtmak için çeşitli çabalar içerisine girileceği öğrenildi. Çince broşür bastırılacağı, ören yerinde ziyaretçi bilgilendirme merkezi oluşturulacağı belirtildi. İlçe merkezindeki etnografya müzesinde de ziyarete gelen öğrencilerin uygulamalı ders yapabilmelerine olanak sağlayacak ders ortamının oluşturulacağı kaydedildi.