Yenipazar Karaçakal Yörükleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği öncülüğünde düzenlenen 13’üncü Karaçakal Yörük Şenlikleri için Ege, Marmara ve Akdeniz bölgeleri başta olmak üzere Türkiye’nin farklı bölgelerinden binlerce Yörük, Karaçakal Yaylası'na akın etti. Birbirlerini sıkça göremeyen insanların kaynaşması, unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve göreneklerin yaşatılması amacıyla düzenlenen şenliklere Vali Yavuz Selim Köşger, Aydın Belediye Başkanvekili Evrim Karakoz, Yenipazar Kaymakamı Rasim Belge, Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, Kültür ve Turizm İl Müdürü Murat Yılmaz, Karaçakal Yörükleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Çobanoğlu, belediye meclis üyeleri, partilerin ilçe başkanları, muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı.  
Karaçakal Mahallesi Muhtarı Özer Acar, Yörük kültürüne ait örf ve adetlerini sergilemenin heyecanını yaşadıklarını ve şenlik nedeniyle bir araya gelmekten dolayı da gurur duyduğunu söyledi.

“GELENEK VE GÖRENEKLERİMİZİ YAŞATIYORUZ”

Yörük ve Türkmen kültürünü unutmamak ve gelecek nesillere aktarmak adına bu şenliği gerçekleştirdiklerini dile getiren Karaçakal Yörükleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Çobanoğlu, “Karaçakal Yörükleri olarak 2006 yılından bu yana örf ve adetlerimizi, unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve göreneklerimizi canlandırmanın ve bunu misafirlerimizle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Asırlardır yaşattığımız Türk kültürümüzü günümüzdeki popüler kültüre inat ayakta tutma mücadelesi veriyoruz. Yapmış olduğumuz Yörük şenlikleri ile eski gelenek ve göreneklerimizi bir nebze olsun hatırlatmaya çalışıyoruz. Şenliğimizin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese tek tek teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“YÖRÜKLÜK BİR YAŞAM TARZIDIR”

Yörük kültürünü yaşatmak için her zaman elinden geleni yapmaya hazır olduğunu ifade eden Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, “Bu şenlik artık ulusal bir şenlik haline dönüşmeye başladı. Bu şenliği bu günlere taşıyan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Yörüklük bir yaşam tarzıdır. Yörüklüğün yaşamımızda rehber olması için yaşatmak zorundayız. Yörükler hoşgörü sahibidirler. Yörükler çalışkandır, üretkendir, yardımseverdirler. Yörükler özgürlüğüne düşkündür ve temizdirler. Bu kültür yaşatılmayı hak ediyor. Yenipazar Belediye Başkanı olarak bu kültür değerlerini yaşatmada bu vazifeyi ve sorumluluğu almak üzere her türlü desteği vermeye hazırım” dedi.

“YÜZYILLARDIR DEVAM EDEN BİR GELENEK”

Yenipazar Kaymakamı Resim Belge de Yörük geleneğinin yüzyıllardır devam eden bir gelenek olduğunun altını çizdi. Belge, “Yörük geleneğini ve kültürünü yaşatmak ve milletimize aslını ve özünü hatırlatmak için yoğun bir çaba gösteren ve kültürünün sonuna kadar özünü yaşayan Yörüklerle bir arada olmaktan dolayı şeref duydum. Böyle bir kültürü yaşatmak için özveriyle çalışan bütün herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“YÖRÜKLER OLDUĞU SÜRECE BEKA SORUNU OLMAYACAK”

Yörüklüğün öneminden bahseden Vali Yavuz Selim Köşger de, “Yörüklerin gittiği her yerde rahmet, bereket, medeniyet, refah, huzur, asayiş, devlet, nizam ve asalet vardır. Bu milletin aslı, esası, orijini, hareket noktası Yörüklerdir. Biz bu medeniyeti bu Yörük çadırından hareketle kurduk. Dünyada 16 devleti bu Yörük çadırından hareket eden kardeşlerimiz kurdu. Bu ülkeyi de Yörük çadırından hareketle kurduk. Atatürk ‘Toroslarda bir Yörük çadırında duman tütüyorsa ve çadırın önünde Torosların ayazından yanakları al al olmuş Yörük çocukları oynaşıyorsa, bu milletin beka sorunu yoktur’ diyor. Bu dağlarda bu Yörük çadırları olduğu sürece ve dumanlar tüttüğü sürece bu milletin hiçbir zaman beka, birlik ve gelecek sorunu olmayacaktır. Biz her zaman buna dayandık” diye konuştu.

“KÖŞGEROĞLU YÖRÜK SÜLEYMAN’IN TORUNUYUM”

Kendisinin de bir Yörük olduğuna vurgu yapan Vali Köşger, şunları kaydetti: “Allah sizlerden razı olsun Yörük kardeşlerim. Ben bugün sizin aranızda Aydın Valisi olarak değil aynı zamanda Köşgeroğlu Yörük Süleyman’ın torunu olarak bulunuyorum. Gençlerimizi bu kültürden koparmadan ve hiçbir zaman orijinimizi bozmadan biz bu kültürü yaşatmak zorundayız. Külütürümüzü, benliğimizi, kimliğimizi unutmadığımız sürece dünyada biz var olmaya devam edeceğiz. Kendi özümüzü ve Yörüklüğümüzü unutmadığımız sürece bu al bayrağımız gönderde dalgalanmaya devam edecek.” 

YAĞMUR NEDENİYLE YARIDA KALDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çeşitli kurum ve sivil toplum örgütlerinin desteklediği 13’üncü Yörük Şenlikleri'nde katılımcılara Yörüklerin geleneksel yemeklerinden keşkek ikram edildi. Şehit ve gazilerin ruhuna hatim ve mevlid-i şerif okundu. Nazilli Belediyesi Mehteran Takımı ve halk oyunları ekiplerinin gösterilerinin ardından Yörük Kültürü'nde yer alan kına gecesi ve gelin alma sahnelendi. Orijinal kıl çadırlarda Yörük Kültürü'nün tüm detayları ile tanıtımının yapıldığı şenlik bir anda bastıran yağmur nedeniyle yarıda kesilmek zorunda kaldı. Şenlik, katkı ve katılım sağlayanlara plaket takdim edilmesiyle son buldu. Şenliğin son bölümünde yapılması beklenen konserler de yağış nedeniyle iptal oldu.  

Haber Videosu