Aydın’da en çok Bozdoğan’ın yüksek kesimlerinde kendiliğinden yetişen kuzu göbeği (morel) mantarı, şubat ayından itibaren orman köylüleri tarafından toplanmaya başlandı. Protein deposu olmasının yanında kansere de iyi geldiği düşünülen kuzu göbeği mantarının fiyatı dudak uçuklatıyor. Doğada çıkmaya başladığı şubat ayında 200 liradan alınan kuzu göbeği mantarı, bollaştığı şu günlerde ise 90 liradan alınıyor. Yüksek fiyatından dolayı ne pazar tezgahlarında, ne de marketlerde bulunmayan kuzu göbeği mantarının neredeyse tamamı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

FRANSA’DA ÇOK POPÜLER

Bozdoğan’da 1969 yılından bu yana  orman köylülerinin topladığı kuzu göbeği mantarını satın alarak ihracatçı firmalara ulaştıran Nazmi Mammacı, kuzu göbeği mantarının kültür bitkisi olarak yetiştirilmemesinin yanında şifa kaynağı olarak görüldüğü için pahalı olduğunu belirtti. Orman köylülerinin topladıkları mantarları fiyatından dolayı yemeye kıyamayıp sattıklarını ifade eden Mammacı, “Kuzu göbeği tüm Avrupa’da lüks restoranların aranan malzemesi durumunda. Özellikle Fransız mutfağında çok önemli bir yeri var. Taze ve kurutulmuş halde yılda ortalama 50 ton kuzu göbeği mantarı ihraç ediliyor” dedi.