Efeler Belediyesi ve Türk Ocakları Aydın Şubesi'nin işbirliği ile her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘Gözpınar Mahallesi Şehitleri Anma Etkinliği’ düzenlendi. 44 kişinin öldürüldüğü Gözpınar Mahalle mevkiinde düzenlenen törenlere, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, 23. Dönem MHP Aydın Milletvekili Recep Taner, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nusrettin Debre, CHP Aydın İl Başkanı Bayram İnci, Türkiye Kamu Sen Aydın İl Temsilcisi Rıdvan Naci Devli, Türk Ocakları Aydın Şubesi Başkanı Dr. Eyüp Doyuran, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Gözpınar Mahallesi sakinleri ve davetliler katıldı.
  Gözpınar Şehitliği'nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayarak, şehitler abidesine çelenk sunumuyla devam eden etkinliğin açılış konuşmasını Mahalle Muhtarı Ünal Günay yaptı.

"YAPILAN BU İHANETLETLERİ UNUTMAYACAĞIZ"


Türk milletine karşı yapılmış saldırıları unutmayacaklarını ifade eden Aydın Türk Ocağı Başkanı Dr. Eyüp Doyuran, “Tarih boyunca birçok savaşta Yunanlılar ile karşı karşıya geldik. Yunanistan nedense hep Türkiye aleyhine yönelik bir tutum içinde olmuştur. İşgalci Yunan ordusu milli mücadele döneminde de önce Batı Anadolu’ya girdikten sonra iç Ege’ye doğru ilerlerken Aydın’ın etrafındaki 81 köye girerek değişik katliam ve işkenceler yapmış, hayvanları bile katletmişlerdir. Gözpınarlılar da malesef bu katliamdan kurtulamadı. 44 kişi Gözpınar şehitliğinin bulunduğu bu alanda şehit edildi. O zamanlar 315 kişilik olan köy nüfusunun 245’ini katletmişlerdir. Türk milletine karşı yapılmış saldırıları unutmaya, ihanetleri affetmeye kimsenin hakkı yoktur. Çünkü düşman affetmemekte, unutmamaktadır” diye konuştu.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ KOLAY KURULMADI”


Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında çekilen zorluklara dikkat çekerek konuşmasına başlayan Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, “Türkiye Cumhuriyeti kolay kurulmadı. Yanmış yıkılmış, parçalanmış, paylaşılmış bir imparatorluğun küllerinden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde bütün mazlum ülkelere örnek olan ulusal kurtuluş savaşımızla gerçekleşti. Atatürk’ün öncülüğünde milli mücadele kahramanlarımız, efelerimiz sayesinde Aydın’ımız işgalden kurtarılmıştır. Bugünlerimize borçlu olduğumuz şehitlerimizin kabri başında ve manevi huzurlarında minnet ve şükran ve rahmetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.

"BİR KARIŞ BEDELİ ÖDENMEMİŞ VATAN TOPRAĞI YOK"


95 yıl önce bugün bu topraklarda Anadolu coğrafyasında sürekli yaşaya geldiğimiz ve bir türlü sonu gelmeyen olaylardan biri daha yaşandığını anlatan Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, “Aydın’a geldikten sonra şunu fark ettim ve inandım ki; şu topraklar üzerinde bedeli ödenmemiş bir tek çakıl taşı, bedeli ödenmemiş bir karış toprak yok. Vatan topraklarımızın her karışından şüheda fışkırıyor. Gözpınar’da da 245 vatandaşımızı gözünü kırpmadan şahadet şerbetini tattırdılar. Bizi öldürmekle, bizi kırmakla başa çıkamazsınız. Bir ölür bin diriliriz. Bizi vatan toprağımızdan atmak için çeşitli hesaplar yapılıyor. Bu hesap için yeri geliyor Yunan’ı, yeri geliyor Ermeni’yi, yeri geliyor içimizdeki hainleri PKK’yı, FETÖ’yü kullanıyorlar. Ama şunu bilsinler ki onların bir hesabı varsa bizim bin hesabımız var. Bu millet tarih boyunca o hesapların üstesinden gelmiş, Allah’ın izniyle yine de gelecektir. Birbirimize olan ayrılıkları bırakarak tek vücut olmamız lazım” dedi.
Konuşmalardan sonra şehitler için okunan Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Gözpınar Mahallesi meydanında verilen akşam yemeği ile etkinlik son buldu.