Karacasu’ya bağlı Dereköy Mahallesinde CHP’li Belediye Meclis üyesi ve üretici Erdinç Gümüş, İYİ Parti’li Meclis üyesi ve üretici Nail Kurt, Yenice Muhtarı üretici Cavit Paksoy öncülüğünde düzenlenen jeotermale karşı halkı bilinçlendirme toplantısına Aydın Çevre ve Kültür Platformu Başkanı Mehmet Vergili ve yönetim kurulu üyeleri, Aydın Tabipler Odası Başkanı Hakan Karagözlü, TEMA Aydın İl Başkanı Mehmet Özdemir, Belediye Meclis üyeleri Nuri Öncü, Muammer Yıldız, İl Genel Meclisi, Aydın Büyükşehir ve Karacasu Belediyesi eski meclis üyesi Kenan Tabak, Çine Yaşam Platformu Başkanı Ahmet Uslu, CHP İlçe Başkanı Mesut Büyükgümüş, Dereköy Muhtarı Erdoğan Özdemir, Esençay Muhtarı Selahattin Baş, Çamarası Muhtarı Servet Çoşan, Hacıhıdırlar Muhtarı Yılmaz Çinleten, Güzelköy Muhtarı Mehmet Altıntaş, Kızılcaköy, Yılmazköy ve İmamköy’de jeotermale karşı mücadele veren kadınlar ve Dereköy Mahallesi sakinleri katıldı. İlçede jeotermale karşı kamuoyu oluşurken vatandaşlar bu konuda ilk adımı attı. Toplantıda jeotermalin zararları ve bu süreçte nasıl tavır takınılacağı konusunda tecrübe sahipleri bilgi verdi. AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, “Sera kuracağız demelerine inanmayın. Ölen 5 arkadaşımızdan 3’ünü kanserden toprağa veriyoruz. Bizler de kanser adayıyız” dedi.

“SİYASET ÜSTÜ BİR PLAFTORM OLUŞTURACAĞIZ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Nail Kurt, “İlçemizde de Dandalaz Vadisi’nde zeytin, incir, sebze, meyve yetiştiriciliğimiz ve hayvancılığımız var. Bunları koruyup geleceğe aktarmamız gerekiyor. Devletimiz baraj yaptı, güneş enerjisi santrali kuruldu. Bunlar için teşekkür ediyoruz. Ancak son olarak da jeotermal faaliyetler başladı. Bunlar nedir ne değildir bilemiyoruz. Bazı etüt çalışmaları yapıldı. Burada siyaset üstü bir platform oluşturmamız gerekiyor. Oluşabilecek zararlara karşı şimdiden önlem almamız gerekiyor” dedi.

“AYDIN’DA NEFES ALAMIYORUZ”

Yenice Muhtarı Cavit Paksoy, “Ben bu toplantıda Ziraat Odası Başkanını ve ekibini görmek isterdim. İncirlerimizi kaybetme riskimiz var. Oda başkanımızı görmek isterdim ama yok. Çünkü jeotermali ilçeye sokmak için onlar mücadele veriyor. 300 kişiye iş vereceklermiş. Ama 15 bin kişinin işini elinden alacaklar. Nasıl olacak bu iş? 2 bin 500 dönüm sera yapacağız diyorlar. 2 bin 500 dönüm tek blok arazi yok Karacasu’da. Şimdi sera yapacağız, gençlere iş vereceğiz diye buraya girmeye çalışıyorlar. Sera işi bir kandırmaca. Bunun yanında 5-10 tane daha sondaj vurabilirlerse bunları bir araya getirip elektrik santrali kuracaklar. Yeri gelecek tehdit de edecekler. Mücadele edeceğiz topraklarımızı koruyacağız” dedi. Aydın Çevre Kültür Derneği Başkanı Mehmet Vergili ise, “Sera olayına inanmayın. Sera kurmak şirketler için zül. Yaşadığımız yerde nefes alamıyoruz. Ölen 5 arkadaşımızdan 3’ünü kanserden toprağa veriyoruz. Bizler de kanser adayıyız. Bir tek Karacasu sulak havzası kaldı. O da Nazilli içme suyunu sağlıyor. Anayasanın 56. Maddesi bize bu hakkı veriyor” şeklinde konuştu.

“DÖNÜMÜNE TRİLYON VERSELER ARAZİMİ SATMAM”

Aydın Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü, “Jeotermal tesislerin üretim safhasında açığa çıkan karbondioksit, hidrojen sülfür, bor ve ağır metaller insan sağlığına son derece zararlıdır. Başta solunum ve dolaşım sistemi hastalıkları kalp damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, erken bunama, erken doğum, kısırlığa yol açtığı, kansere yol açtığı ispatlanmış durumda. Aydın Tabip Odası olarak bu mücadele sizlerin yanındayız” ifadelerini kullandı. Tema Aydın İl Başkanı Mehmet Özdemir, “Çocuklarınızı düşünüyorsanız, paraya kul olmayın, toprağınızı kurtarın, geleceğinizi koruyun” dedi. Avukat Hicran Danışman da Aydın Barosu olarak her zaman bu mücadelenin yanında olduklarını ifade edip yasal süreç hakkında bilgi verdi. Esençay’da şirketlerin kendisiyle irtibata geçtiği Özgür Metin isimli çiftçi, dönümüne bir milyon dahi verilse arazisini satmayacağını dile getirdi. Metin, "Hem topluma, hem de kendime zarar verecek koşullar altında asla satmam. Her halükarda sonuna kadar direnmekte kararlıyım. Gerekirse kepçenin önüne yatarız” dedi. Toplantı sonunda Dereköy ve Esençay mahallesini kapsayan Erdoğan Özdemir, Mehmet Altıntaş, Nail Kurt, Nevzat Şavk, Cengiz Şavk, Ali İhsan Kavas, Mehmet Kaptan ve Tunay Asar’dan oluşan irtibat komitesi oluşturuldu. Bu komitelerin diğer mahallelerde de oluşturulacağı kaydedildi.