Didim’de geçmiş yıllarda Didim Kültür Mirası Koruma Derneği başkanlığı da yapan ve şuanda Didim Turizm Derneği başkanlığı görevini sürdüren Mustafa Şentürk’ün butik otel olarak işlettiği tarihi iki katlı binadaki yaptığı izinsiz yapılar, Aydın Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna takıldı. Edinilen bilgiye göre; Apollon Tapınağı’nın hemen yanı başında yer alan, görüntüsü ve doğallığıyla yerli ve yabancı turistlerin tercihleri arasında bulunan butik otelin bazı kısımlarının izinsiz olduğu tespit edildi. Kültür turizmciliği yaparak ekmeğini kazanan Şentürk’ün ekmek yediği kültür mirası üzerinde yaptığı oynamalar ise Aydın Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna takıldı.

İZİNSİZ UYGULAMALAR TESPİT EDİLDİ


Hisar Mahallesi’ndeki 4411 ada 10 ve 11 parsellerdeki Şentürk’e ait olan butik otelle ilgili olarak Aydın Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulundan şok karar çıktı. Kurulun 2022 Nisan ayında yaptığı toplantıda bahse konu yerle ilgili aldığı kararda, özel mülkiyete ait olan 4411 ada 10 ve 11 parsellerdeki taşınmazın, tescilli Apollon Tapınağı ve Artemis Kutsal Alanı 1. Derece arkeolojik sit sınırları içerisinde kaldığı ve taşınmazda izinsiz uygulamaların olduğu tespit edildi.

“İŞ YERİ MÜHÜRLENSİN; RUHSATLARI İPTAL EDİLSİN”


Kurul kararı kapsamında izinsiz yapılarla ilgili daha önceden suç duyurusunda bulunulduğu, izinsiz yapıların Milet Müze Müdürlüğü denetiminde kaldırılması ve taşınmaza yönelik alınan yapı kayıt belgesinin de iptal edilmesi istendi. Ayrıca yapının mühürlenmesi ve iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ile turizm belgesinin iptal edilmesi yönünde karar alındığı öğrenildi.

“KARARA İTİRAZ AÇIK”


Aydın Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun aldığı kararın 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile 2557 sayılı idari yargılama usul kanununa göre alındığı, alınan karara yönelik olarak kararın tebliğ edildiği günden 60 gün içerisinde ilgili kişi ya da kurumların Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kuruluna ya da Danıştay ya da İdare Mahkemelerine başvuruda bulunabileceği de öğrenildi.

“BELEDİYENİN TUTUMU MERAK KONUSU”


Aydın Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun 2022 Nisan ayında aldığı kararın bir örneğinin de Didim Belediyesi’ne tebliğ edildiği öğrenilirken aradan geçen süreçte Didim Belediyesi’nin işletmeyle ilgili olarak nasıl bir karar aldığı ya da alınan kararları uygulamaya koyup koymadığı da merak ediliyor.