Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), Büyük Menderes Nehri’nde insan eliyle yaşanan çevre kirliliğine dikkat çekti. EKODOSD’dan yapılan açıklamada, Söke’ye bağlı Sarıkemer Mahallesi’ni ikiye bölen Büyük Menderes Nehri’nin üzerindeki tarihi Taşköprü’de değişiklik yaşandığı belirtilerek, “Havzadaki birçok endüstriyel tesislerden ve yerleşim yerlerinden gelen atıklarla suyu iyice kirlenen Büyük Menderes Nehri, aynı zamanda yukarı havzalardan insan kaynaklı olarak atılan katı atıklarla kirletilmektedir. Üst havzalardan ‘su götürür’ mantığıyla Menderes’e atılan zirai ilaç kutuları, plastik eşya ve naylonlar, içecek şişeleri, konserve kutuları, petler ve benzeri ne kadar atık madde ve hayvan leşleri varsa, Taşköprü’nün arkasında birikerek çöpten bir ada şeklini almaktadır. Yoğun bir şekilde büyüyen çöpten adalar hem tarihi Taşköprü’ye baskı uygulamakta hem de büyük bir çevre kirliliği yaratmaktadır. Sürekli gelen çöplerin ağaç kütükleriyle birlikte suyun yüzeyinde karasal bir ortam oluşturduğu görülüyor. Kuşlar üstünde yürüyebiliyor” denildi.

"KİREÇ DÖKÜLEREK GÖMÜLMELİ"


Hastalık nedeniyle ölen hayvanların da suya atıldığının iddia edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Aslında ölen hayvanlardan sulara karışan çeşitli enfeksiyöz ajanların akarsu boyunca insan ve diğer hayvanlara kolayca bulaşabildikleri daha önce yapılan bilimsel çalışmalardan bilinmektedir. Ölen hayvanlar Menderes’e atılmamalı, kesinlikle çukur açılıp üzeri kireç dökülerek gömülmelidir.”

“UMARIZ YETKİLİLER SORUNUN ÇÖZÜMÜNÜ DOĞAYA BIRAKMAZLAR”


İnsan kaynaklı olarak suya atılan ve Taşköprü’nün arkasında birikerek adacıklar oluşturan gerek çöplerin, gerekse hayvan leşlerinin bir türlü temizlenemediğinin dile getirildiği açıklamada, “Şu anda insanlığın bu büyük ayıbını doğa örtmeye başladı. Tüm bu atıkların üzerinde çeşitli bitkiler oluşup, kirliliğin yüzünü örterek Menderes’in suyunun yüzeyinde yemyeşil bir hal aldı. Umarız yetkili ve ilgili kurumlar bu sorunun çözümünü doğaya bırakmazlar” ifadeleri kullanıldı.