Kuşadası’nda yaşayan Ahmet ve Dilek Taşkan çiftinin evlatları Can Umut Taşkan, 2014 yılında aniden ateşlenince ailesi tarafından hastaneye götürüldü. Hastanede kan değerlerinin düşük olduğunun gözlemlenmesi üzenine Taşkan, Ege Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. Taşkan’a kemik iliği örneklerinin alınmasının ardından kemik iliğinin kan üretmediği belirlenerek Aplestik Anemi hastalığı tanısı kondu. Umut Can ve ailesi, bu hastalıkla mücadele ederken 2018’de bu kez de Paroksismal Nokturnal Hemoglobinüri (PNH) hastalığının olduğu ortaya çıktı. Doktorları tarafından ailesine Taşkan’ın iyileşmesi için tek çarenin kemik iliği nakli ameliyatı olması gerektiği söylendi. Hastalığı sebebiyle okula gidemeyen ve birçok sosyal aktiviteden mahrum kalan Can Umut Taşkan için 8 yıldır düzenlenen kök hücre bağışı kampanyalarında henüz bir sonuç alınamadı. Umutlarını yitirmeyen Taşkan ve ailesi, kampanyalarla vatandaşları kök hücre bağışına çağırarak uygun donörün bulunmasını bekliyor.

AYDINLILARDAN KAMPANYAYA DESTEK   


Türk Kızılay Efeler Şubesi tarafından, Can Umut Taşkan için kan bağışı kampanyası düzenlendi. Efeler ilçesindeki Atatürk Kent Meydanı’nda kurulan stantta kan bağışı alınırken vatandaşlar da kampanyaya ilgi gösterdi. AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen, Efeler İlçe Başkanı Hüsnü Elbir ile iş insanı Ramazan Subaşı da standı ziyaret ederek kampanyaya destek verdi.

UMUDUMUZU YİTİRMİYORUZ


Oğlunun yaşaması için vatandaşlardan kök hücre bağışı konusunda duyarlılık beklediğini dile getiren anne Dilek Taşkan, “Kemik iliği kan üretmediği için evladımın kemik iliği yetmezliği bulunuyor. Aynı zamanda PNH hastalığıyla da mücadele ediyor. Her iki hastalığının tek tedavisi kök hücre nakli. Şuan sadece koruyucu tedavi alıyoruz. Aldığı tedavilerin hiçbir tam tedaviye yönelik ilaçlar değil. Tek tedavi şekli kemik iliği nakli. Türkiye’de kök hücre naklinin arttırılması gerekiyor. 8 yıldır peyderpey yapılan kampanyalar ve bağışlara rağmen uygun donör bulunamadı. Bu yüzden kampanyaya devam ediyoruz” dedi.

YÜZLERCE HASTAYA DA UMUT OLALIM


Kök hücre nakli bekleyen yüzlerce hasta olduğuna dikkat çeken baba Ahmet Taşkan ise “Evladım 8 yıldır tedavi görüyor. Bu süreçte kök hücre nakli bekliyoruz. Ancak uygun donör bulunamadığı için ilaçlarla günü kurtarmaya çalışıyoruz. Çok ağır ilaçlar kullanıyor. Kan değerleri düşük olduğu için kök hücre nakli kaçınılmaz hale geldi. İnsanlarımızı üç tüp kan vererek kök hücre için bağışçı olmada davet ediyorum. Bu sadece benim oğlum için değil nakil bekleyen onlarca yüzlerce hasta için bir umut ışığı. Bu noktada tüm halkımızı kök hücre bağışçısı olmaya davet ediyorum” diye konuştu.

HER KOLDAN SEFERBER OLDUK


Kampanyaya destek veren iş insanı Ramazan Subaşı ise “Can Umut Taşkan kardeşimiz için başlatılan ve tedavisi için en önemli etken olan kök hücre nakli için başlatılan iyilik hareketine Efeler olarak destek kampanyası için her koldan seferber olduk. Bugün görüyoruz ki yüzlerce vatandaşımız Umut kardeşimize bir Can olabilmek için seferber olmuş durumda. Haydi Efeler Umut İçin El Ele sloganına yanıt vererek kök hücre Donörü olan vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.