Koronavirüs salgını ve mevcut ekonomik koşullar, esnaf ve sanatkarları da olumsuz etkiledi. Esnafın uygun koşullara sahip kredi talebi, esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatiflerini daha fazla ön plana çıkardı. Aydın Bakkallar Odası Başkan Vekili İbrahim Ertekin, oda başkan ve yöneticilerinin esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatiflerinde görev almalarının esnaf ve sanatkarlara daha fazla katkı sunmasını sağlayacağını savundu.

"KEYFİYET, ÇİFTE STANDART OLMAZ"

Yazılı açıklama yapan Aydın Bakkallar Odası Başkan Vekili ve Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ortağı İbrahim Ertekin, kredi ve kefalet kooperatiflerinin esnaf ve sanatkarların olduğunun altını çizdi. Mevcut şartlarda esnafın durumunun giderek kötüleştiğini belirten Ertekin, esnafın ayakta kalmak için her yolu denediğini, artan borç ve azalan sermayesi için zorunlu olarak sıkça kredi çektiğini dile getirdi. Esnafa uygun koşullarda kredi sağlayan esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatiflerinin ise büyük öneme sahip olduğunu kaydeden Ertekin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Esnafın sorunlarını çok iyi bilen, esnaf odalarında görev yapan yöneticiler, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi yönetimlerine girerek odalarında yaptıkları hizmetleri burada da sürdürüp taçlandırmalıdır. Esnaf ve sanatkarlar var ise odalar ve kooperatifler de vardır. Bu kurumlar sorun çözme, alternatif üretme, çözüm bulma ile birlikte kısaca hizmet üretme ve hizmet etme yerleridir. Bu kurumlarda hizmet verirken asla keyfiyet, çifte standart, olmaz ve olmamalıdır."

“KOOPERATİF ARACILIĞIYLA HİZMETKÂR OLMAYA DEVAM EDECEK”

Bakkal, lokantacı, fırıncı, terzi, şoför esnafı, sıhhi tesisatçı, pazarcı, ayakkabıcı, tamirci, tuhafiyeci, tornacı, manav, kahveci, demirci, perdeci, marangoz, elektrikçi, büfeci, berber ve diğer meslek gruplarında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarların temsilcilerinin bugüne kadar odalarında verdikleri hizmetleri kredi ve kefalet kooperatiflerinde de devam ettirmeleri gerektiğini vurgulayan Ertekin, "Kooperatifler, gerekli yasal şartları yerine getirmek kaydıyla, esnaf ve sanatkârlar kredi desteklerinden faydalanarak, üretime, istihdama ve yatırıma katkıda bulunsunlar diye kurulmuşlardır. Esnaf içinden gelen ve onları en iyi şekilde temsil eden oda başkanları ile diğer yöneticiler edindikleri tecrübe ile günümüz şartlarında uygun kredi desteği sağlayarak esnaf ve sanatkârlarımızın sıkıntılarını bir nebze de olsa hafifletebileceklerini düşünüyoruz. Bu esnaf odası yöneticileri; nezaket, ahlak, edep, adap, saygı, sevgi, hoşgörü, sadakat, samimiyet, doğruluk, dürüstlük ve hakkaniyetten ayrılmadan, kırmadan, dökmeden ve yılmadan bütün Aydın esnaf ve sanatkârlarımızı kucaklayarak bu güne kadar hizmet ettikleri kitleye kooperatif aracılığı ile de hizmetkâr olmaya devam edeceklerdir. Odalarda bugüne kadar vermiş oldukları hoş görülü, anlaşılır, şeffaf, saygılı hizmet anlayışını arttırarak ortaklarla birlikte et ile tırnak misali ayrılmaz ve sıkı bir bağ kurup onların iyi ve kötü günlerinde yanlarında olmayı, esnaf ve sanatkarın sorunlarına 7 gün 24 saat çözüm bulmaya ve hizmet üretmeye devam edeceklerdir. Esnaf ve sanatkarların adının geçtiği her yer esnafları ve oda yönetimlerinin doğrudan ilgilendirir. Sorunlara çözüm bulmak onların olmazsa olmaz görev ve sorumluluğudur” dedi.

“ARTIK ZAMANI GELDİ”

Birlik ve beraberliğin olduğu yerde huzur, başarı ve hizmetin, ayrılık ve fitnenin bulunduğu yerde de huzursuzluk ve başarısızlığın hakim olduğunu vurgulayan Ertekin, kendileri için kooperatif aracılığıyla da esnaf ve sanatkarların sıkıntı ve sorunlarına çözüm bulmanın artık zamanının geldiğini sözlerine ekledi.